Bratsky místo brandy, místo rumu room. Tak teď pijí Chorvaté. I prošek je kvůli EU v ohrožení

Chorvatské likérky řeší po vstupu do Evropské unie podobné problémy, s jakými se potýkala i Česká republika. Tamní lihovary si musejí poradit třeba s tím, že název rum lze používat jen pro nápoj vyrobený z cukrové třtiny. Název dalmatského vína prošek se zase podle Evropské komise plete s italským proseccem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

víno

víno | Foto: Licence Attribution-ShareAlike 2.5 Generic (CC BY-SA 2.5), Jenny Downing

Na lahvích rumu vyráběných zadarskou likérkou, které všichni znají podle etikety s černoškou, se objevil název room. Likérka přišla s vysvětlením, že rum pije dobrá společnost většinou v jedné místnosti, jež se anglicky řekne právě „room“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v Chorvatsku Martin Ježek popsal, jak se země potýká s předpisy EU. Chorvaté přejmenovávají alkohol

Podobný problém nastal s brandy. Pravé brandy totiž musí obsahovat alespoň 55 procent vinného destilátu, chorvatská brandy ho ale obsahuje jen 30 procent. Likérka proto vymyslela rusky znějící název „Bratsky“.

Evropská komise oficiálně prohlásila, že dezertní víno prošek se takto nesmí na evropském trhu jmenovat. Název je prý podobný italskému vínu prosecco. Dalmatští vinaři teď vážně řeší, jak název změnit, nebo jestli bojovat dál za to, aby se mohl prošek prodávat pod původním názvem.

David Bernardy, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme