Lidové noviny přináší rady, jak upravit stravování v době karantény, oslovený lékař doporučuje například kysané zelí. Linku důvěry v poslední době používá až o čtvrtinu dětí více píše Mf Dnes.
Testováno bylo 110 studentů mezi 20 a 23 lety, kteří obvykle jedí zdravě. Část z nich se týden stravovala ve fast foodech, druhá část studentů fungovala jako kontrolní skupina a dál jedla zdravě.
Vysoká produkce a konzumace masných produktů zatěžuje planetu a vědci i aktivisté dlouhodobě varují před dopady na klima. Řešením má být větší důraz na rostlinnou stravu.
Lukáš Krpálek je nejen výborným judistou, ale také vášnivým rybářem. I proto by rád ještě před Štědrým dnem vyrazil k vodě a pro štědrovečerní večeři své rodině vlastnoručně ulovil kapra.
Je pravda, že se po těstovinách tloustne? A jsou lepší bílé, nebo ty z celozrnné mouky? Přestože poslední tendence a móda v dietním stravování říká opak, po těstovinách se prý netloustne.
Nikdy, zásadně a celoživotně nedržím žádné diety. Nevěřím na ně, ale rád si o nich občas čtu. Včera na mě z počítače vyskočilo několik dotazů o mém zdravotním stavu.
Zhubnout nebo prostě jen hubnout. To je jedno z nejčastějších předsevzetí do nového roku. Podle společnosti STOB se o redukci váhy alespoň jednou v životě pokusilo 95 procent žen.
Hubnutí a diety. To je u mnoho lidí každoroční evergreen prvních lednových dní. Co je základem pevné vůle a lze si ji úspěšně vypěstovat? Radí psycholožka a odbornice na výživu Erika Matějková.
Čeští vědci testují uměle vytvořený hormon, který by mohl léčit těžkou nadváhu. Zatím byli úspěšní při laboratorních pokusech na obézních myších a potkanech.
Dva vědecké týmy už osm let zkoumají, jak to, co jíme, ovlivňuje délku našeho života. Obě skupiny stále vedou spory ohledně řady výzkumů, které provedly. Zatím zjistili, že štíhlí lidé mohou žít déle a že méně kalorií lidskému organismu prospívá. Omezení příjmu kalorií může skutečně prodloužit život až o 30 procent, jak ukazují některé pokusy na zvířatech z 90. let, napsal italský deník La Repubblica.
Všichni víme, jak zdravě jíst, ale epidemie obezity se nezastavuje. Vědci z newyorské Cornellovy univerzity a univerzity v Buffalu proto zkoumali vztah naší psýché k jídlu a potvrdili, že se přejídáme spíš pod vlivem vnějších faktorů než proto, že bychom měli hlad. Proto navrhli zapojit do boje proti obezitě psychologii.
Rodiče celiaků se bouří proti školním jídelnám. S novou vyhláškou o stravování totiž některé školy dětem přestaly vařit jídla bez lepku. Tvrdí, že je to moc komplikované a nemají na to peníze. Kritizuje to třeba rodina Kocourových z Prahy 9.
|Martin Hromádka, Martina Kovaříková, Daniel Zach|Člověk
Školy už mohou legálně připravovat stravu žákům s dietou, například diabetikům a celiakům. Umožňuje to novela vyhlášky ministerstva školství, která platí od prvního února. Někde se potřebám těchto dětí přizpůsobili už dříve, a ulehčili tak rodičům starosti se stravováním. Jinde si na dietní jídlo ještě počkají.
Hladové dítě rychleji ztrácí pozornost. Svačina by proto měla být povinnou školní výbavou každého dítěte. Dětští lékaři navíc upozorňují, že děti, které nesnídají, mají větší sklony k obezitě a cukrovce.
Přibývá dospělých - dokonce i seniorů - kterým lékaři poprvé v životě oznámí, že mají alergii na lepek. Nejčastěji se sice nemoc odhalí v dětství, ale někteří pacienti mají léta různé potíže, než se na ni přijde. V Česku se počet nemocných odhaduje na padesát tisíc, ale diagnózu prý zná jenom asi desetina.
Informace o dietách na lidi číhají prakticky všude. A často si protiřečí. Proto se Fórum zdravé výživy rozhodlo reagovat na několik módních trendů ve stravování, jako je tučná paleolitická dieta nebo Atkinsonova dieta bez sacharidů, populární ve Spojených státech. Nezdravé může být i vegetariánství.
Lidé, kteří trpí celiakií, musí celý život držet přísnou bezlepkovou dietu, která je v Česku stále velmi drahá. Zatímco jiné evropské státy hojně na potraviny přispívají, v tuzemsku jsou to stále nepatrné částky. Příští rok se dotace zvýší jen o pár desítek korun.
Česko bude kulatější! Tedy alespoň co se tělesných proporcí týká. Lékaři varují, že české děti mají stále větší problémy s obezitou a dokonce už současný stav označují za epidemii. Ve věku sedm až deset let je obézních 7,5 % dětí a v dalším věkovém segmentu 10-14 let jde o 6 % dětské populace.
Školní kuchařky z Olomouckého kraje se učí jako první v republice připravovat speciální diety pro malé strávníky. V Olomouci začaly navštěvovat kurzy dietního stravování.
Lékaři i vědecké studie nás přesvědčují, že pro své zdraví nemůžeme udělat nic lepšího než shodit přebytečné kilogramy. Na obzoru se ale objevil malý mráček v podobě přetrvávajících škodlivin z životního prostředí.