Bubka stále drží tyčkařský rekord. Venku ho už 20 let nikdo nepřeskočil

Přesně před dvaceti lety překonal Sergej Bubka světový rekord ve skoku o tyči. V italském Sestrierre přeskočil laťku ve výšce 614 centimetrů a tento výkon je dodnes na čele světových venkovních tabulek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátiletý Sergej Bubka dnes působí v Mezinárodním olympijském výboru

Padesátiletý Sergej Bubka dnes působí v Mezinárodním olympijském výboru | Zdroj: Reuters

Bubka už drží pouze venkovní rekord. Skok o tyči je totiž jedinou disciplínou, ve které atleti předvedli v hale lepší historický výkon než v letní sezoně na otevřeném stadionu.

Halový, dalo by se říci absolutní tyčkařský světový rekord, drží od letošního února Francouz Renaud Lavillenie. Ten skočil na mítinku v Doněcku 616 centimetrů a o centimetr překonal halový rekord Sergeje Bubky, který mu tleskal v hledišti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na rekord Sergeje Bubky zavzpomínal s Petrem Králem reportér ČRo Jakub Marek

V současnosti padesátiletý Sergej Bubka vždy byl a stále je maximalistou a stoprocentním profesionálem. „Vždycky jsem se snažil zlepšovat svou techniku a výkony. Dělal jsem svou práci nejlépe, jak jsem mohl, a jsem spokojený s tím, co jsem dokázal. Dával jsem atletice opravdu všechno,“ říká sám rekordman.

Navíc měl ukrajinský tyčkař skvělé fyzické parametry, byl rychlý a v neposlední řadě psychicky odolný. To je zvlášť ve skoku o tyči velmi důležité.

K výkonu 614 centimetrů mu tehdy pomohlo i vysokohorské prostředí. Italské zimní středisko Sestrierre leží více než 2000 metrů nad mořem, tím pádem je tam řidší vzduch a sportovec nepřekonává takový odpor. Někteří závodníci tam ale měli problémy s proměnlivým větrem.

Pokořitel Bubkova halového rekordu, Francouz Renaud Lavillenie se vymyká jakýmkoli předpokladům. Skáče si svojí vlastní technikou, rozběh má například úplně jiný, než bychom našli v učebnicích. A podobné je to i v jeho technice.

Přestože dnes už Bubka nedrží absolutní rekord, venku se k němu nikdo blíž než na 9 centimetrů nepřiblížil.

Renaud Lavillenie už absolutní Bubkův rekord překonal | Foto: Reuters

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme