Ruský prezident odmítá kritiku libyjské rezoluce OSN

Ruský prezident Dmitrij Medveděv odmítl kritiku, kterou premiér Vladimir Putin zahrnul rezoluci OSN k situaci v Libyi. Dokument, který dává mandát k zásahu v této severoafrické zemi, podpořilo minulý týden v Radě bezpečnosti 10 států, pět dalších – mezi nimi Rusko – se zdrželo hlasování. Putin rezoluci označil za škodlivou a nedokonalou. V Moskvě také sílí nespokojenost s vojenskou operací v Libyi, vyjádřit se k ní plánuje i dolní komora parlamentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Dmitrij Medveděv

Ruský prezident Dmitrij Medveděv | Zdroj: Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin má za to, že rezoluce OSN připomíná výzvy ke středověkému křižáckému tažení. Události v Libyi podle něj signalizují, že Rusko by mělo posílit svou vlastní obranyschopnost.

Washington pak obvinil z toho, že zásahy do vnitřních otázek jiných zemí jsou nedílnou součástí americké zahraniční politiky.

Rusko mělo k rezoluci, která umožňuje vytvoření bezletové zóny nad Libyí a opatření na ochranu libyjského obyvatelstva, výhrady. Při rozhodování ale nepoužilo práva veta, pouze se zdrželo hlasování.

Za nepřijatelné označil premiérovo přirovnání ke křižáckým výpravám prezident Dmitrij Medveděv. Ten dodal, že Moskva se nezapojí do žádné z vojenských akcí, je podle něj ale připravena podílet se na případné mírové misi.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme