Začíná testování žáků 5. a 9. tříd. Někteří rodiče nesouhlasí

Na některých základních školách dnes začíná druhá generálka celoplošných testů žáků v pátých a devátých třídách. Děti skládají zkoušku z českého jazyka, matematiky a cizích jazyků. Testy mají ověřit minimální znalosti žáka. Zhruba tisíc rodičů ale se zkouškami nesouhlasí a dětem píší omluvenky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žáci na základní škole v Klatovech vyplňují elektronické testy

Žáci na základní škole v Klatovech vyplňují elektronické testy | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

„Proč ne plošné testy? Doteď testovali moje děti jen učitelé. A teď testuje a zkouší moje děti nějaká instituce, kterou já jsem vždy vnímala, že má být podpora učitelů. A najednou testuje moje dítě, pak o něm bude mít ty informace,“ říká maminka loňského páťáka Hana Chalušová z iniciativy Stop plošnému testování.

„Trochu se bojíme, že škola může být tlačená k tomu, aby se vzdala toho, čím je výjimečná, a byla standardní, připravovala děti na testy. Nikdo mi nezaručí, že se s těmi daty o mých dětech nebude nějak zacházet,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plošném testování žáků základních škol informovala redaktorka Klára Bílá

Loni jí prý učitelka vyšla vstříc. „Šel do učebny IT, dostal samostatnou práci a testu se nezúčastnil. Bylo to úplně v pořádku,“ tvrdí Chalušová.

Stejný postoj loni zaujalo zhruba 500 rodičů, kteří děti ze školy omluvili. „Po faktické stránce neporušují zákon, zákon může porušit pouze škola,“ potvrzuje šéfka školní inspekce Olga Hofmanová.

Školy testování vítají

Nesouhlas s testováním ale není důvodem pro nepřítomnost dítěte ve škole. A třeba ředitelka pražské Základní školy Eden, Jana Churáčková, testování respektuje.

„Je to informace, kterou potřebujeme. Potřebují ji jednak samozřejmě děti jako zpětnou vazbu, jako srovnání nejen v rámci školy nebo Prahy, ale jako srovnání v rámci celé republiky. A potřebujeme ji také my, abychom věděli, kde máme přidat, co by šlo dělat jinak a tak dále. Takže rozhodně to jednoznačně vítáme,“ tvrdí.

Asociace ředitelů základních škol už v roce 2011 poukazovala na nutnost právně ukotvit celý systém testování.

„K tomu doposud nedošlo, takže opora v zákoně není a testování není povinné. Česká školní inspekce píše, že jde o součást vyučování,“ říká viceprezident Asociace ředitelů základních škol Pravoslav Němeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl viceprezident Asociace ředitelů základních škol Pravoslav Němeček

Podle něj testování ověřuje pouze učivo.

„Trošku se odklání od toho, co jsme chtěli v reformě, to znamená připravit žáky na život a budoucí povolání, dát jim určité kompetence. Tady se ověřují znalosti,“ vysvětluje Němeček.

Navíc podle něj žáci nejsou motivováni napsat testy odpovědně.

„Oni když si řeknou, že to budou bojkotovat, nebo tam zaškrtají něco od boku, tak se to může učiteli nebo škole vymstít. Tam ta motivace není, žádná návaznost,“ dodává Němeček.

Příští rok se pojede 'naostro'

Testy ověřují minimální znalosti dětí. Školám, které nedopadnou dobře, budou pomáhat inspektoři.

„Co se týče excelentních škol, to naopak budou právě ty, od kterých se budou učit školy ostatní. Protože rozbor jejich podmínek a průběhu může ukázat školám nejlepší cestu, kudy by se měli učitelé se svými žáky ubírat,“ vysvětluje Hoffmanová.

Testování je pro školy povinné. Výjimku dostávají jen ty bez potřebného počítačového vybavení. Letos si školáci vyzkouší nové typy úloh. Díky elektronické verzi budou testy pestré, kromě klasických otázek a odpovědí čekají děti klikací slepé mapy, audio a video úlohy.

Učitelé mohou žáky testovat do sedmého června. Příští rok už by testy měly probíhat naostro.

Klára Bílá, Šárka Škapiková, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme