Mrazy zasáhly ovoce, révu i zeleninu. Pojišťovny odhadují škody na stovky milionů korun

Pojišťovny odhadují pojištěné škody na zemědělských plodinách po nočních mrazech, které zasáhly Česko v minulém týdnu, na stovky milionů korun. Vyplývá to z ankety mezi největšími pojistiteli zemědělců. Jde podle nich o rekordní škody v tomto pojištění.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mrazem poničené květy jabloně v sadech na Jičínsku

Pojišťovny odhadují škody na plodinách na stovky milionů korun | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

Generali Česká pojišťovna, která pojišťuje 70 procent českých zemědělců, má nyní nahlášeno přes 90 pojistných událostí za předpokládaných 50 milionů korun. „Nejde o definitivní číslo, budeme ho dále zpřesňovat,“ řekl mluvčí pojišťovny Jan Marek.

‚Čtyřicet procent úrody pryč.‘ V noci opět mrzlo, teploty spadly i pod minus deset stupňů

Číst článek

Jisté je podle něj, že to překoná zatím nejhorší rok 2016, kdy Generali Česká pojišťovna v souvislosti s jarním mrazem vyplatila klientům přes 55 milionů korun. V letech 2017 a 2020 to bylo 40 milionů Kč. Bez škod jarním mrazem naopak byly roky 2013 a 2018.

Škody ze zemědělského pojištění se u Generali týkají jak ovoce, tedy jablek, hrušní, jahod či borůvek, tak vinné révy, ale také polních plodin, zejména řepky, máku, cukrovky. „Pojistné události řešíme rovněž v souvislosti se zeleninou, zde mohu zmínit například chřest nebo brambory,“ řekl Marek.

Agra Pojišťovna, která je dalším významným pojistitelem, odhadla škody na víc než 100 milionů Kč. „Naši lidé v terénu rozhodně nehlásí nic ‚dobrého‘ a téměř s jistotou jde o nejhorší mrazové škody od našeho příchodu na český trh v roce 2006,“ uvedla ředitelka pojišťovny Petra Martinková.

‚Otepluje se a přitom nám mrznou stromy.‘ Na výkyvy teplot si musíme zvykat, říká Hruška z Akademie věd

Číst článek

Regionálně má Agra největší kumulaci hlášených poškození z jižní Moravy a středních a východních Čech. Kvantifikovatelný dopad mrazů se podle Martinkové projeví až v období vegetace.

Vedle ztrát na množství se objeví i ztráty na kvalitě plodů, u jablek například formou mrazových kroužků či jazýčků. Ohroženy jsou i čerstvě založené porosty jařin, například cukrové řepy či kukuřice, podotkla.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme