Krasobruslařům začíná ME. Březina i Verner chtějí medaili

Tomáš Verner už má všechny tři medaile z mistrovství Evropy v krasobruslení, letos ale podle papírových předpokladů nebude hlavním českým kandidátem na stupně vítězů. Nahradit v této roli ho má Michal Březina, který obhajuje loňský bronz. Navíc v místě, na které má zatím jen pozitivní vzpomínky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Březina (vlevo) a Tomáš Verner chtějí i na ME 2014 promluvit do medailového pořadí

Michal Březina (vlevo) a Tomáš Verner chtějí i na ME 2014 promluvit do medailového pořadí | Foto: Michal Jurman

„Bylo mi čtrnáct a byl jsem poprvé v Maďarsku a na takovém závodě. Zajel jsem docela dobře, takže když se mi to povede zopakovat, budu rád,“ vzpomíná brněnský krasobruslař na deset let starý závod v Budapešti.

Tehdejší vydařené představení v juniorské Grand Prix absolvoval Bžezina v hale, která letos na mistrovství Evropy slouží pouze jako tréninková. Přesto Březina doufá, že mu opět přinese štěstí. Zvlášť, když na evropský šampionát dorazil s nečekanou komplikací:

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Březina a Tomáš Verner dnes vstoupí do mistrovství Evropy

„Rozbil jsem boty. Natrhl jsem je, ale už se v nich nedalo jezdit. Naštěstí tím, že mám stejný model, tak to nebyl takový problém a během tří dnů jsem měl ty druhé rozjeté,“ ubezpečuje Březina o tom, že když zůstávají stejné nože, není výměna bot větším problémem v soustředění.

Právě koncentrace bude dnes pro Březinu, kterému se zatím v sezoně nedařilo podle očekávání, nedůležitější. Zvlášť, když si ho už před startem dobírá jeho zkušenější kolega a mistr Evropy z roku 2008 Tomáš Verner.

„Ty scénáře jsou dva: Ten dobrý je Verner 1., Březina 2., ten špatnej je Březina 1., Verner 2.,“ popichuje Březinu s úsměvem Verner. Pro mladšího z dvojice by ale byla i horší varianta úspěchem.

Březinu doprovodí metal, Vernera romantika

Do soutěže vstoupí oba reprezentanti v dobré náladě, v ní se ale budou lišit jako noc a den. Březina vyjede po půl čtvrté v rázném rytmu metalové kapely Epica, kdežto Verner zvolí o hodně romantičtější notu.

Soutěž mužů bude letos, kdy žádný z Evropanů výrazně na světovém ledě nezazářil, zřejmě extrémně vyrovnaná. Do boje o medaile zasáhnou jistě Rusové, oba Francouzi a samozřejmě i španělský obhájce titulu Javier Fernandez.

„Je tam šest či sedm kluků, kteří budou bojovat o medaile,“ je si vědom Březina, který doufá, že nejen dnes, ale hlavně po sobotním finále přesto nakonec budou slavit hlavně Češi.

Možné oslavy může doplnit i čabajka a láhev vína, typické maďarské radosti, které před deseti lety při první návštěvě této země, zůstaly Březinovi, jak sám říká, naprosto zapovězeny.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme