Polsko pustí na plánovanou protiraketovou základnu ruské inspektory

Polsko umožní ruským inspektorům návštěvu eventuální americké protiraketové základny, plánované na polském území. Stálé mise ruských pozorovatelů ale nepovolí. Potvrdil to mluvčí polského ministerstva zahraničí Piotr Paszkowski.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varšava - Královský hrad

Varšava - Královský hrad | Foto: cs.wikipedia.org

Mluvčí Paszkowski připustil, že Polsko bude souhlasit s pravidelným přístupem ruských vojenských inspektorů. Ti by mohli sledovat dění na základně například prostřednictvím průmyslové televize.

Varšava ale s ohledem na historické zkušenosti nepovolí zřízení stálé mise ruských pozorovatelů na základně nebo kdekoli jinde na polském území, uvedl mluvčí ministerstva zahraničí. Polsko až dosud jakoukoli ruskou přítomnost odmítalo.

Co se táká naší republiky, pozorovatelé z Ruska nebo jakékoliv jiné země rozhodně nebudou trvale dohlížet na plánovanou radarovou základu ve vojenském újezdu Brdy. Zdůraznil to první náměstek ministryně obrany Martin Barták s tím, že Česko ani Spojené státy s něčím takovým nepočítají. I s jednotlivými inspekcemi by musely souhlasit oba státy.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme