Obama slibuje řešení ekonomických problémů a válečných konfliktů

Nový americký prezident Barack Obama slíbil zahájit období větší zodpovědnosti domácí a zahraniční politiky Spojených států amerických. "Jsme v krizi," připomněl Obama v inauguračním projevu a zavázal se, že se zaměří především na zlepšení stavu ekonomiky. Symbolicky zdůraznil: "Už dnes se musíme postavit, oprášit a začít znovu pracovat na obnově Ameriky."

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První podpis Baracka Obamy jako prezidenta USA

První podpis Baracka Obamy jako prezidenta USA | Zdroj: ČTK

Ve zjevné narážce na boj proti mezinárodní teroristické síti Al-káida Obama v inauguračním projevu uvedl: "Náš národ válčí proti dalekosáhlé síti, šířící násilí a nenávist." Bude se současně snažit stáhnout americké vojáky z Iráku a zvýšit naopak jejich počet v Afghánistánu.

Jak stáhnout americké bojové jednotky z Iráku do 16 měsíců? To je otázka, kterou prezident Obama sliboval položit představitelům Pentagonu hned po nástupu do Bílého domu. Dnes, hned první den v úřadu, se proto má setkat s ministrem obrany Robertem Gatesem a admirálem Mikem Mullenem, předsedou sboru náčelníků štábů.

Na schůzce má být i generál David Petraeus, šéf sil na Blízkém východě a ve střední Asii, a prostřednictvím videolinky také americký velitel v Iráku generál Odierno. Podle listu Washington Post je Obama požádá, aby mu předložili plán na stahování jednotek z Iráku a naopak posílení kontigentu v Afghánistánu zhruba o 30 000 vojáků.

Jen několik hodin po převzetí prezidentského úřadu prezident USA Barack Obama přikázal vojenským prokurátorům, aby požádali zvláštní soud na americké základně Guantánamo na Kubě o zastavení všech nedořešených případů na 120 dní. Odklad by se měl týkat také pěti vězňů, kterým hrozí trest smrti za podíl na teroristických útocích proti Spojeným státům americkým 11. září 2001.

Při přejezdu s manželkou Michelle od Kongresu do Bílého domu nechal Obama zastavit pancéřovanou prezidentskou limuzínu, kousek cesty šel pěšky a zdravil se s příznivci. Další část dne strávil sledováním inauguračního průvodu a večer se vypravil na tradiční kolečko po inauguračních bálech. Oslavy se protáhly se do časných ranních hodin a podle všeho jimi nový prezidentský pár protančil bez větších potíží.

Bezpečnostní opatření byla přísná, ale nejsou informace o vážných incidentech. Obřad poznamenal jen kolaps veteránského senátora Tedyho Kennedyho na slavnostním obědě v Kongresu. Bratr bývalého prezidenta bojuje s mozkovým nádorem a musel být převezen do nemocnice. Podle posledních zpráv je ale v pořádku a cítí se dobře.

Přečtěte si také: Washington zažil inaugurační megakoncert

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme