Unie by mohla do plynovodu Nabucco investovat dvě miliardy eur

V Budapešti probíhala na počátku posledního lednového týdne mezinárodní konference o podpoře výstavby plynovodu Nabucco, který by se vyhnul Rusku i Ukrajině a zabezpečil by pro Evropu plyn z kaspické oblasti přes Turecko, Bulharsko,Rumunsko, Maďarsko a Rakousko. Tento velký projekt provázejí od počátku nejistoty, které by budapešťská konference chtěla rozptýlit nebo alespoň zmenšit. Nejnovější informace o konferenci poskytl Rádiu Česko spolupracovník Českého rozhlasu v Budapešti Gregor Martin Papucsek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ferenc Gyurcsány

Ferenc Gyurcsány | Foto: pesterlloyd.net

Co zaznělo na jednání? S jakým výsledkem skončilo?

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány na tiskové konferenci po skončení konference uvedl, že do poloviny června je třeba ukončit mezivládní dohodu účastnických zemí o výstavbě plynovodu Nabucco, poté by se měla vypracovat předběžná dohoda zemí, které budou do plynovodu dodávat plyn. Evropská unie by pak měla jasně říci, nakolik se bude účastnit financování plynovodu Nabucco. Zatím EU slíbila, že do odstartování projektu dá 200 až 300 milionů eur, celkem by mohla do projektu vložit až 2 miliardy euro. Celý projekt bude stát 8-10 miliard eur. Výstavba plynovodu by měla být řízena zřejmě z Budapešti.

Podstatné je, že účastníci se dostali blíže k vyřešení dvou základních problémů: za jaké peníze se plynovod postaví a jaký plyn do něj poteče.

Z čeho se tedy tento 3300 kilometrů dlouhý plynovod postaví a jaký plyn do něho poputuje?

Zatím se na úrovni příslibu zavázaly pouze Evropská investiční banka a Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Obě by daly 200 až 400 milionů euro, k tomu by mohly přibýt slíbené 2 miliardy euro z unijní pokladny. Poté by už soukromí investoři zřejmě neváhali tak, jako dosud. Klíčové je i skutečnost, že projektu se zúčastní německá firma RWE, před rokem vstoupila do mezinárodního konsorcia převážně východoevropských firem.

Už od minulého týdne probíhá v Bruselu mezivládní konference, jejíž úlohou je připravit zmíněnou mezivládní dohodu, tj. vytvořit právní rámec projektu, sjednotit podmínky financování projektu či podmínky odstoupení od projektu. Ta dohoda má být hotova do konce června. Podle premiéra Topolánka bude plynovod Nabucco testem evropské integrace.

Jaký by měl být postup po této konferenci? Kdy se začne plynovod Nabucco stavět?

Zatím je vše pouze v rovině slovních vyjádření představitelů většiny zemí, kterými plynovod povede, ale podle nich vše k výstavbě směřuje, všichni se zavázali, že projekt podpoří. Unie i ony dvě evropské banky budou muset potvrdit své rozhodnutí finance projekt podpořit, to bude možná nejdůležitější impulz. Nic nenasvědčuje tomu, že by tomu tak nemělo být, takže projekt je nyní rozhodně blíže k realizaci než před konferencí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Budapešti probíhá mezinárodní konference o podpoře výstavby plynovodu Nabucco, který by se vyhnul Rusku i Ukrajině. Otázky pro spolupracovníka v Budapešti Gregora Martina Papucseka.

Ladislav Dvořák, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme