Evropské banky je podle Bruselu třeba zbavit závadných aktiv

Evropské banky se musí zbavit závadných a poškozených aktiv. Navrhuje to Evropská komise, která předložila pravidla pro očištění bank. Jen tak je podle Bruselu možné obnovit poskytování úvěrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Bilance evropských bank jsou plné závadných aktiv. Ústavy to táhne do červených čísel a neposkytují půjčky firmám. Ty se tak nedokáží vymanit z krize. Podle Komise mohou země Unie například vytvořit takzvanou špatnou banku, do které by se problematická aktiva soustředila.

Podle komisařky pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesové bude velmi těžké najít společná pravidla pro oceňování a pozdější prodej aktiv. "Bez přehánění můžeme říct: Je to jak Herkulův úkol."

Objem poškozených aktiv dosahuje podle odhadů stovek miliard eur. Skupina expertů dnes zároveň navrhla nová pravidla regulace finančních trhů. Počítají s nadnárodním dohledem na přeshraničně působící banky a se systémem včasného posuzování případných rizik. Konečné slovo ale budou mít členské státy EU.

Přečtěte si také:
Zlato je v době krize jistotou pro investory, jeho cena se blíží rekordu
Protikrizový plán zachová většinu známých návrhů, švarcsystém nebude

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme