Haagský tribunál osvobodil Milutinoviče, další obžalované poslal do vězení

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu osvobodil bývalého srbského prezidenta Milana Milutinoviče. Nařídil jeho propuštění na svobodu. Dalších pět vysoce postavených bývalých srbských politiků a vojáků naopak poslal do vězení. Všichni čelili obvinění ze zločinů spáchaných při vojenských akcích v provincii Kosovo a Metohije na jihu Srbska na konci 90. let. Rozsudek zatím není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní tribunál v Haagu

Soudní tribunál v Haagu | Foto: Česká televize

Soudní dvůr nebyl na základě předložených důkazů přesvědčený, že by se Milan Milutinovič stal součástí zločinného spolčení. Podle rozsudku neměl významný podíl na organizování a tolerování zločinů páchaných jugoslávskou armádou a srbskou policií na albánském obyvatelstvu nejmladší evropské republiky Kosova.

Neprokázal se jeho úmysl pomocí deportací a teroru zajistit nadvládu Bělehradu nad vzbouřeneckou provincií. "Soud vás, Milane Milutinoviči, shledává nevinným ve všech bodech obžaloby a nařizuje vaše propuštění z vazebního zařízení OSN," prohlásil soudce Iain Bonomy.

Zbylých pět spoluobžalovaných poslal ale soud do vězení. Bývalého místopředsedu jugoslávské vlády Nikolu Šajnoviče a generály jugoslávské armády a srbské policie Pavkoviče a Lukiče odsoudil za zločiny proti lidskosti a porušení válečných zvyklostí na 22 let do vězení. Armádního generála Lazareviče a náčelníka generálního štábu Ojdaniče poslal za vysídlování albánského obyvatelstva v Kosovu do vězení na 15 let.

Řada Srbů považuje tresty za příliš tvrdé

Jde o příliš tvrdé tresty. Takový je převládající názor v Srbsku, protože kvůli věku odsouzených prý jde vlastně o doživotní tresty. Přestože zastávali vysoké funkce, nemohli podle názoru mnoha Srbů zabránit přesídlování a vyhánění Albánců nebo dokonce jejich zabíjení.

Většina Srbů ale zároveň zaujímá postoj, že je v pořádku, pokud se někdo provinil a spáchal válečné zločiny, aby dostal trest - ať se to týká Srbů, Albánců či Chorvatů.

"Postjugoslávským" traumatům jsme se věnovali v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Srbsko má údajně nové důkazy o obchodu s orgány Srbů během války v Kosovu
Srbská prokuratura potvrdila obchod s orgány Srbů v době konfliktu v Kosovu
Srbský exprezident Milutinovič se vrátil z Haagu na léčení domů
Veteráni z Kosova přijeli demonstrovat do Bělehradu

Pavel Novák, Jaromír Janev, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme