Euro se u Slováků těší stále větší oblibě

Nová měna na Slovensku má stále větší podporu obyvatel. Podle aktuálního průzkumu agentury Focus 74 procent obyvatel hodnotí přijetí eura spíše pozitivně. To je téměř dvakrát více než před rokem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Cinkající euro v kapse považuje za jednoznačný přínos čtvrtina respondentů. Celá polovina pak vidí spíše výhody nové měny.

Podle předpokladů jsou spokojenější lidé mladší s vyššími příjmy a s vyšším vzděláním. Slovensko je tak jedinou zemí eurozóny, kde obliba eura po zavedení stoupá.

Analytici se domnívají, že za tím stojí velmi útočná až agresivní kampaň premiéra Roberta Fica, který varoval podnikatele před zvyšováním cen, vytvořil speciální cenovou radu a prosadil i nový zákon postihující takzvané spekulativní zdražování.

Přečtěte si také:
Čaplovič: Euro chrání Slovensko před krizí
Slováci začali díky výhodnému kurzu eura nakupovat v Polsku
Slovenský premiér nabádá banky ke zrušení poplatků za výběr euromincí
Slováci se loučí s korunou, od Nového roku začnou platit eurem
Častým dárkem na Slovensku bude peněženka na euro mince
Slováci dostanou po vstupu do eurozóny jedno euro za 30,126 koruny
Slováci budou mít těžké kapsy
Šéfové vlád EU schválili přijetí Slovenska do eurozóny
Slovensko přijme euro příští rok v lednu

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme