Bankéři možná přijdou o své miliónové odměny

Praxe jednorázových miliónových odměn pro bankéře by měla skončit. Požaduje to Francie, která chce svůj návrh prosadit na blížící se schůzce skupiny G-20, kterou tvoří 20 největších světových ekonomik.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

O úpravách pravidel pro vyplácení bonusů dnes jednají ministři financí zemí Evropské unie. Zatím se zdá, že většina zemí francouzské stanovisko podporuje.

Podle Francouzů jsou vysoké odměny pro manažery nemorální. Prezident Nicolas Sarkozy podle svých slov odmítá praxi, kdy stát zachraňuje potápějící se banky, a jejich šéfové si přitom vyplácejí milióny eur.

Paříž chce, aby se bonusy rozdělily do několika let a byly více závislé na skutečných výsledcích firmy. Švédský ministr financí Anders Borg to podpořil. Jeho země teď Unii předsedá.

"Bankéři se chovají jako by byl rok 1999, ale máme rok 2009," upozornil švédský ministr.

Podle expertů by mělo omezení odměn smysl jen tehdy, pokud by na něj přistoupily všechny důležité země. Američané a Britové ale zatím příliš nadšení neprojevují.

Přečtěte si také:
Za vyplácení vysokých odměn manažerům by na banky mohly čekat sankce
V Německu budou platit přísnější pravidla pro odměňování vrcholných manažerů
Evropská komise požaduje konec odměnám pro neúspěšné manažery
Americký Kongres chce zdanit odměny manažerů

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme