V Německu budou platit přísnější pravidla pro odměňování vrcholných manažerů

Přísnější pravidla pro odměňování vrcholného managementu německých firem schválili poslanci Spolkového sněmu. Nový model drasticky omezuje vyplácení problematických bonusů. Ty se v době hospodářské krize staly u našich západních sousedů terčem ostré kritiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Berlína

Centrum Berlína | Foto: Jiří Hošek

Ani dopis šéfů dozorčích rad patnácti velkých koncernů kancléřce Merkelové neodvrátil zákonodárce od jejich úmyslu. Kvůli svému chování v době krize ztratili vrcholní manažeři i podporu CDU, která nad nimi tradičně držela ochrannou ruku.

Podle nového zákona o přiměřenosti odměňování členů představenstev se vyplácení odměn bude orientovat podle dlouhodobé úspěšnosti firmy. Naopak za chyby při vedení společnosti by manažeři měli z vlastní kapsy zaplatit část škod. Problematické bonusy pak členové představenstva mohou inkasovat teprve po vypršení kontraktu.

Související příspěvky:
Evropská komise požaduje konec odměnám pro neúspěšné manažery
Americký Kongres chce zdanit odměny manažerů
Americká pojišťovna AIG krachuje, přesto vyplácí milionové odměny manažerům
USA podmínily pomoc podnikům platovými stropy pro jejich manažery
V Německu se diskutuje o omezení manažerských platů

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme