Americká cla na hliník a ocel budou mít dopad i na české firmy. Loni do USA vyvezly výrobky za pět miliard

Dovoz oceli i hliníku do Spojených států je od pátku pro evropské firmy výrazně obtížnější. USA totiž zavedly cla ve výši 25 procent na ocel a deset procent na hliník při dovozu z Evropské unie, Kanady a Mexika. Nové poplatky se dotknou také českých ocelářů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba oceli (ilustrační foto)

Výroba oceli (ilustrační foto) | Foto: Ina Fassbender | Zdroj: Reuters

Pro české výrobce oceli jsou Spojené státy největším mimoevropským trhem, loni tam vyvezli výrobky za zhruba pět miliard korun. Například kolejnice nebo trubky pro těžbu ropy a plynu. Ředitel Ocelářské unie Daniel Urban říká, že zavedení cel může mít další nepříjemný efekt.

„Bojíme se, že se na evropský trh dostane velké množství oceli, která by bývala skončila na americkém trhu,“ řekl Radiožurnálu.

Tato ocel například z Brazílie nebo Vietnamu by mohla vytlačit české firmy z tradičních trhů, jako je Německo nebo Polsko. Spor může přerůst až v obchodní válku, protože Evropa hrozí zavedením cel na vybrané americké zboží.

Spojené státy uvalí clo na hliník a ocel z EU od pátku. ‚Špatný den pro světový obchod,‘ reagoval Juncker

Číst článek

Trump pod palbou

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalit cla na dovoz oceli a hliníku z Evropské unie a zároveň neprodloužit výjimku pro Mexiko a Kanadu se setkala s vlnou kritiky. 

Mexická vláda okamžitě uvalila cla nejen na americkou ocel, ale i na zemědělské výrobky včetně borůvek nebo vepřového bůčku. Odvetná cla oznámil i kanadský premiér Justin Trudeau a připomněl, že jeho země je největším odběratelem americké oceli.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker označil cla na hliník a ocel za naprosto nepřijatelná. „Tohle je špatný den pro světový obchod,“ reagoval zároveň Juncker. A dodal, že v příštích hodinách učiní příslušná odvetná protiopatření.

Kritika však zní i z domácí americké politické scény, a to i od republikánských kongresmanů - šéf příslušné sněmovní komise Kevin Brady řekl, že si Američané vybrali špatný cíl, protože problémem je Čína. 

Hliník a ocel ve světě

  • OCEL: Největším producentem oceli je Čína. Na dalších místech jsou země EU, nejvíce Německo a Itálie, Japonsko, Indie a Spojené státy. Největším spotřebitelem oceli je Čína, kterou následují země EU, dále USA, Indie, Japonsko a Jižní Korea. Spojené státy jsou pak největším dovozcem oceli.
  • HLINÍK: Největšími producenty hliníku jsou opět Čína, Rusko, Kanada, Indie a Spojené arabské emiráty. Největšími exportéry jsou Rusko, Kanada, Austrálie, Spojené arabské emiráty a Norsko. Kanada, Rusko a Spojené arabské emiráty jsou i největšími dodavateli hliníku do USA.

 

Ondřej Luštinec, jkb Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme