Americká ekonomika je opět na vzestupu. Její HDP roste rychleji, než se čekalo

Ekonomika Spojených států je podle tamních úřadů z nejhoršího venku. Hrubý domácí produkt země ve druhém čtvrtletí rostl oproti předchozím třem měsícům dokonce až dvojnásobně, a to o 2,5 procenta. Takový vývoj podle analytiků čekal málokdo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Balíčky bankovek - dolary

Balíčky bankovek - dolary | Foto: Comstock Images

Důvod prudkého vzestupu hospodářství Spojených států je podle analytiků stejný, jako byl v prvním čtvrtletí letošního roku. Ekonomiku podpořil hlavně silný vývoz amerických firem.

Třeba v červnu měl americký export největší přírůstek od loňského září. Přesáhl 190 miliard dolarů. Podniky vyvážely zejména letecké motory, telekomunikační vybavení a také strojní zařízení pro těžký a zemědělský průmysl.

Analytici původně odhadovali, že firmy plánují zvyšovat výrobu nebo prodej, a tím i počet svých zaměstnanců. To není zatím sice potvrzené, z posledních údajů ale vyplývá, že podniky další lidi skutečně potřebují.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se v USA minulý týden výrazně snížil. Podle ekonomů to ale nic neznamená, protože určující je celkový vývoj nezaměstnanosti.

Podíl lidí bez práce se v USA sice minulý měsíc mírně snížil, zdaleka ale nemají Spojené státy vyhráno. Země je stále silně zadlužená, nepříznivě na ekonomiku dolehla i úsporná opatření vlády.

Dopad růstu ekonomiky USA na další státy

Spojené státy jsou světovou ekonomickou velmocí. Proto jsou změny v jejich hospodaření pod drobnohledem nejenom politiků a ekonomů, ale i samotných firem ve světě.

USA patří i k tradičním a významným obchodním partnerům Česka. Vláda bývalého premiéra Petra Nečase zařadila v exportní strategii Spojené státy mezi země, na které by se měly české vyvážející firmy nejvíce zaměřit.

Export podniků za oceán se v posledních letech podle portálu Business Info pohybuje mezi dvěma až třemi miliardami dolarů. Spojené státy pro Česko představují druhý největší vývozní trh mimo Evropskou unii.

Část evropských států je opakovaně v recesi, a to se v posledních měsících a letech podepisuje na zahraničním obchodu s USA. Ztráta mezi Evropskou unií a Spojenými státy už ale není tak výrazná, jako byla dříve.

Mezi oběma světovými obchodními partnery se navíc připravuje dohoda, která má zlepšit obchodní podmínky a zvýšit investice. Těžit by z toho měla jak Evropská unie, tak USA.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme