Američtí vědci: Náklady na léčení Alzheimera můžou ohrozit světovou ekonomiku

Podle amerických vědců může Alzheimerova nemoc do budoucna značně ohrozit světovou ekonomiku. Péče o lidi trpící touto nemocí totiž jen loni stála celosvětově 604 miliard dolarů. To se rovná jednomu procentu celosvětového HDP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

duchodce, senior, invalida, handicapovaní

duchodce, senior, invalida, handicapovaní | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Celosvětovým problémem je podle amerických vědců také to, že lidé příliš spoléhají na to, že jim v nemoci a ve stáří pomůže stát. A jak uvedl na Rádiu Česko Vojtěch Krebs z katedry hospodářské a sociální politiky Vysoké školy ekonomické v Praze, problém se ve velké míře týká také České republiky.

„Je to u nás problém ještě větší než v jiných zemích. Je násoben tím, že jsme ve střední Evropě, která je závislá na tom státu nejen za dob socialismu, ale už za dob Rakouska-Uhesrka. A to přetrvává a myslím, že zejména starší lidé pořád závislost na státu mají a téměř si ji vynucují,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl Vojtěch Krebs z katedry hospodářské a sociální politiky Vysoké školy ekonomické v Praze.

Prioritní je proto podle něj omezit v důchodové oblasti závislost na státu. Připomněl, že bývalé socialistické země - mimo Česka a Slovenska - už provedly zásadnější důchodovou reformu. „A ČR o ni jen těch 15 let pořád hovoří. V současnosti se ale snad zdá, že posun je zřetelný, že je tady snaha o větší rozvolnění důchodového systému,“ dodal.

Podle Krebse se proces stárnutí lidí někdy strašně démonizuje a dělá se z toho neřešitelný problém. „Který staví generace proti sobě. Myslím ale, že každý problém je řešitelný a je to dlouhodobá záležitost,“ uvedl.

Martina Mašková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme