Babiš: Čínské investice v Česku zatím nejsou uspokojivé, bezpočetné návštěvy se nepromítly do byznysu

Čínské investice v České republice zatím nejsou na zcela uspokojivé úrovni. Po jednání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem to ve čtvrtek v Dubrovníku uvedl předseda české vlády Andrej Babiš (ANO). Podle něho je potřeba, aby se „bezpočetné návštěvy a kontakty promítly i do byznysu.“

Dubrovník (Chorvatsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Andrej Babiš.

Premiér Andrej Babiš. | Foto: Francisco Seco | Zdroj: ČTK/AP

Premiér se svým čínským protějškem jednal na okraj dvoudenního summitu zemí střední, jihovýchodní a východní Evropy a Číny ve formátu 16+1, který bude ve čtvrtek večer zahájen slavnostní večeří.

Platforma 16+1

Cílem platformy 16+1 je prohlubování ekonomické spolupráce. Vedle Česka je do ní zapojeno dalších deset členských zemí Evropské unie (Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko) a pět států mimo unii (Albánie, Bosna, Severní Makedonie, Černá Hora a Srbsko).

„My jsme se viděli naposledy loni na stejné akci 16+1 v Sofii. A musím konstatovat, že za ten rok, co jsme se neviděli, se ten byznys pohnul hlavně ve prospěch Číny,“ uvedl po zhruba patnáctiminutovém bilaterálním jednání Babiš.

„Čína mezi rokem 2017 a 2018 navýšila prodeje do České republiky o šest miliard dolarů, kdežto naše vývozy stouply jenom o 160 milionů,“ dodal.

Babiše do Chorvatska doprovázejí i podnikatelé z více než 20 českých firem z oblasti leteckého průmyslu, stavebnictví, gastronomie, vzdělávání nebo realit.

Zúčastní se dvoustranných jednání se zástupci podniků z 15 evropských států a Číny. Česko loni hostilo investiční fórum platformy na Pražském hradě. Jak Babiš uvedl ještě před odletem do Chorvatska, platforma se nyní rozšíří ještě o Řecko.

Náklady prezidenta Zemana na cesty do Číny rostou. Vládě si letos řekl o 8,8 milionu korun

Číst článek

V minulosti byla platforma 16+1 kritizována zejména ze strany Bruselu, ale i Berlína.

Západoevropské země opakovaně vyjadřovaly obavy, že rozvíjení kontaktů této skupiny oslabuje jednotu společné zahraniční politiky EU vůči Číně.

Čínský premiér Li Kche-čchiang ale už v minulosti několikrát zdůraznil, že platforma 16+1 nemá za cíl rozdělit Evropskou unii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme