Avast po kritice, že prodává data uživatelů, uzavře divizi Jumpshot. Ta údaje zpracovávala

Společnost Avast zavře svou divizi Jumpshot, která zpracovává data o uživatelích. Výrobce antivirových programů to ve čtvrtek uvedl v tiskové zprávě. V ohrožení jsou stovky pracovních míst. Avast čelí kritice, že Jumpshotu předává údaje o aktivitách konkrétních uživatelů na internetu a že tato divize je pak prodává svým klientům. Činnost Jumpshotu se Avast rozhodl ukončit s okamžitou platností.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český výrobce antivirového softwaru Avast

Český výrobce antivirového softwaru Avast | Zdroj: Wikimedia Commons | CC0 1.0,©

„Mrzí nás, že tento krok bude mít dopad na zaměstnance společnosti Jumpshot, velmi si vážíme jejich práce a přispění. Budeme se snažit udělat celý proces pro ně co nejsnazší,“ uvedl generální ředitel Avastu Ondřej Vlček.

Avast čelí podezření, že prodával data vedoucí ke konkrétním uživatelům. Česká firma to odmítá

Číst článek

Avast firmu Jumpshot z větší části vlastní, 35procentní podíl ale před časem prodal firmě Ascential. Společnost uvedla, že podíl prodá zpět Avastu, který vrátí kupní cenu a zaplatí jí další výdaje.

Avast prodej dat nepopírá, tvrdí ale, že jsou anonymizovaná a že třetím stranám nikdy neprodal data, podle kterých by šlo dohledat konkrétního člověka.

Společnost Jumpshot začala služby nabízet v roce 2015 s cílem „poskytovat marketérům trendové analýzy a statistiky týkající se nákupních zvyklostí, které jsou anonymní“. Časopis PCMag ale začátkem tohoto týdne uvedl, že informace, které Avast prodává třetím stranám, je možné zpětně spojit s konkrétními osobami.

Přes 850 000 infikovaných počítačů. Za spolupráce Avastu a FBI zničila Francie hackerskou operaci

Číst článek

Akcie Avastu od pondělí na pražské burze odepsaly téměř 20 procent hodnoty a teď se prodávají kolem 130 korun za kus. V posledním roce ale silně zpevnily, před rokem stály kolem 80 korun.

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle objemu tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za americkou společností Symantec. V Česku Avast zaměstnává 1200 lidí, z toho tři čtvrtiny ve výzkumu a vývoji.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme