Bezpečnost lihovin by mohly střežit čipy v kolcích i odstupňované kauce

Lahve s alkoholem by mohly být označené čipy. Počítá s tím poslanecký návrh, který by měl doplnit vládní novelu o povinném značení lihu. Celníci by tak mohli kontrolovat i lahve v krabicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lahve alkoholu s novými kolky

Lahve alkoholu s novými kolky | Zdroj: ČTK

Zákonodárci tak reagují na nedávnou metanolovou kauzu, která si vyžádala několik desítek životů.

Jak by měla novinka fungovat v praxi, popsala za její autory poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová:

„Mělo by to fungovat tak, aby každá lahev byla opravdu jasně identifikovatelná. Jak z hlediska bezpečnosti spotřebitelů, tak dohledání té lahve z hlediska daňových úniků.“

Metanolová aféra začala loni v září. Do letošního ledna zemřelo kvůli jedovatému alkoholu v Česku 40 lidí. Další jednotlivá úmrtí zaznamenali lékaři i v následujících měsících. Policie v kauze stíhá přibližně šest desítek lidí.

Podle unie výrobců lihovin však zavedení čipů neřeší žádný problém a může vést ke zdražení lihovin. Teď platí výrobci lihovin státu za jeden kolek 40 haléřů. Zavedení radiofrekvenčního identifikačního čipu by je ale údajně zdražilo o nejméně 2 koruny a 50 haléřů.

Odstupňované kauce

Kauce pro obchodníky a výrobce lihovin by mohly být různě vysoké. Vládní návrh sice počítá s pěti miliony korun, poslanci ale chtějí odstupňovat kauci podle počtu nakoupených kolků.

Pět milionů korun by zaplatil jen výrobce, který odebere nad sto tisíc pásek. Ministerstvo financí podle jeho šéfa v demisi Miroslava Kalouska tento návrh respektuje. A to přes to, že by vyšší kauce byla pro státní kasu výhodnější:

„Z hlediska současné ekonomické situace a národohospodářské je to naopak. Byli bychom neradi, kdyby spousta poctivých výrobců byla zlikvidována nezbytnými opatřeními."

"Takže to je hledání kompromisu mezi těmito dvěma pohledy a při hledání tohoto kompromisu je tento návrh akceptovatelný a fér,“ míní Kalousek.

Detail lahve s alkoholem (ilustr. foto) | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme