Biobenzín z německých čerpacích stanic nezmizí, shodli se účastníci summitu

Němečtí řidiči se tankování biobenzínu brání. Podle mnohých ekologů není ani přínosem pro životní prostředí. Přesto biobenzin E10, který je od letošního roku v Německu k prodeji, z čerpacích stanic nezmizí. Shodli se na tom účastníci takzvaného palivového summitu v Berlíně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biopaliva

Biopaliva | Foto: Ondřej Jánoška

Jak v Odpoledním Radiožurnálu přiblížila berlínská zpravodajka ČRo Klára Stejskalová, zástupci vlády, petrochemického i automobilového průmyslu se dnes na mimořádném summitu v Berlíně dohodli, že navzdory obavám řidičů i protestu ekologů, k zastavení výroby biobenzinu E10 nedojde.

„Máme pochopení pro nejistotu, která u řidičů vládne, ale není jiné cesty. Musíme pracovat na nezávislosti na ropě. Stačí se podívat na dění v Libyi,“ nechal se slyšet ministr životního prostředí Röttgen. Podle něj je potřeba ve vývoji biopaliv pokračovat, stejně jako ve vývoji hybridních automobilů, elektromobilů a podobně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích palivového summitu v Berlíně informovala v Odpoledním Radiožurnálu berlínská zpravodajka ČRo Klára Stejskalová.

Němečtí řidiči by měli být podle jeho kolegy, ministra průmyslu, ale lépe informovaní, které auto může E10 tankovat. S ohledem na životní prostředí je podle něj zavedení biobenzínu ta správná cesta.

Řidiči E10 odmítají

Zpravodajka připomněla, že počátkem března průzkum ukázal, že němečtí řidiči biobenzín odmítají. Některé automobilky podle ní přišly s tvrzením, že při používání E10 dochází ke zvýšené spotřebě oleje a benzínu.

„ADAC varovalo i před tím, že etanol může reagovat agresivně ve spojení s kovem a umělými hmotami a tím pádem motor poškozovat,“ dodala s tím, že někteří řidiči z obav z nedostatku tradičního bezolovnatého benzínu vzali pumpy útokem, takže v posledních dnech byly v Berlíně před pumpami značné fronty zákazníků.

S výrobou biobenzinu nesouhlasí ani mnozí ekologičtí aktivisté, kteří dnes protestovali před místem konání summitu. Biobenzin podle nich vede k ničení deštných pralesů. Pěstování monokultur na technické účely také zvyšuje ceny potravin, počet hladovějících ve světě tak dramaticky narůstá.

„Spolkový ministr obrany ale dnes na tiskové konferenci všechny argumenty odmítl a E10 dostal zelenou,“ dodala zpravodajka.

Klára Stejskalová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme