Bohuslav Sobotka chce zabránit daňovým únikům slosováním účtenek z pokladny

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka chce zavést loterii s účtenkami z registračních pokladen. Slosování o ceny má zákazníky motivovat k tomu, aby účtenky za své nákupy sami vyžadovali. Podobný systém zavede letos na podzim po vzoru Tchai-Wanu na Slovensku Robert Fico. Ten slibuje losování každých 14 dnů a hlavní cenu ve výši 10 až 15 tisíc eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla by národní loterie s účtenkami z registračních pokladen zvýšila daňový výběr.

„Když to na Tchai-Wanu asi před šedesáti lety zavedli, zvýšil se daňový výběr asi o 70 procent hned první rok, co to zavedli,“ uvedl Michl.

Ekonom nicméně připouští, že ceny do takové soutěže a celá její organizace by nakonec stála víc, než kolik by se vydělalo na výběru daní:

„Klíčové pro zavedení takového opatření ale je, abychom nemuseli zvyšovat daně.“

Michl by byl i pro zavedení registračních pokladen, i kdyby to mělo být bez loterie.

Ekonom Vladimír Pikora ale Radiožurnálu řekl, že národní loterie ničemu nepomůže. Motivovat živnostníky k placení daní jde prý jen jejich snížením.

S tím ale Aleš Michl nesouhlasí: „Nyní jsme v recesi. V recesi nefunguje standardní mechanismus, podle kterého když se sníží daně, vybere se více. Jsem pro to posílit berňák a jít tvrdě po tom, aby se daně platily. Zároveň jsem proti tomu, aby se daně zvyšovaly.“

Barbora Kreuzerová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme