Britské odbory varují před největší vlnou protestů proti důchodové reformě

Penzijní reforma není výbušné téma pouze v Česku. Dnes to potvrdilo varování největšího britského odborového svazu ve veřejném sektoru, že Británii zaplaví nejmohutnější vlna protestů za desítky let, pokud koaliční vláda konzervativců a liberálních demokratů neustoupí od návrhu, který včera večer schválili zákonodárci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanice metra West Hampstead

Stanice metra West Hampstead | Foto: Milan Kocourek

Důchodová reforma britské vlády se podle spolupracovníka Českého rozhlasu v Londýně Ivana Kytky opírá o dlouhodobou analýzu, kterou připravila už labouristická vláda před několika lety, a z níž vyplynulo, že pokud jde o zaměstnance státního sektoru, současný model financování jejich soukromých penzí bude dále neudržitelný právě bez hluboké reformy.

„Její hlavní body spočívají v prodloužení věku odchodu do důchodu ze současných 60 na 65 let, ve zvýšení příspěvku, který platí každý na soukromé připojištění o tři procenta vypočítávané ze současného platu a také o změnu, že v budoucnosti britští státní zaměstnanci nebudou brát penzi vypočítanou na základě posledního platu, ale průměrného platu během celé své kariéry,“ řekl Ivan Kytka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka mluví z Londýna o britské penzijní reformě v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

Britská vládní koalice navrhované změny podle jeho slov obhajuje tím, že by k ní musela přistoupit i labouristická vláda, pokud by zvítězila v posledních volbách, že to jsou změny, které souvisejí s demografickým vývojem.

Odborům podle Ivana Kytky nejvíce vadí souběh všech tří pro ně nepříznivých faktorů, tedy prodloužení věku odchodu do penze, zvýšení penzijního příspěvku a změna ve výpočtu penzí.

Opozice nebyla tak hlasitá, spíše vytýkala vládě necitlivý přístup k ženám ve věku dnešních 55 či 56 let, pro něž změna může znamenat velice příkré prodloužení věku odchodu do penze.

„K první stávce 30. června, kterou vyhlásily nejdříve školské odbory, se takříkajíc přibalují další a další odborové svazy a skutečně se začíná hovořit i o možnosti generální stávky,“ řekl Ivan Kytka.

Odpovědní ministři a odboroví předáci mají o důchodové reformě jednat ještě naposledy příští pondělí. Vláda odmítá, že by v základních bodech nějak ustoupila.

Ivan Kytka, Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme