Cena ropy klesá díky nadějím na obnovení dodávek z Libye

Cena ropy klesá. Může za to možné sesazení Muammara Kaddáfího z čela Libye a obnovení standardního chodu země. Ta by mohla začít znovu dodávat ropy do Spojených států a Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropný terminál Rás Lanúf

Ropný terminál Rás Lanúf | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Ropa Brent, tedy ropa ze Severního moře, dnes zlevnila o 2,36 dolaru za barel. Ten se nyní obchoduje za 106,2 dolaru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Luboš Mokráš ve Světě o jedné Rádia Česko

Analytik České spořitelny Luboš Mokráš očekává, že cena ropy bude klesat ještě hlouběji.

„Měla by klesat minimálně ke stu dolarů za barel a je možné, že i někam doprostřed intervalu 90 až 100 dolarů za barel,“ odhaduje Mokráš.

Před začátkem nepokojů Libye těžila 1,6 milionů barelů ropy denně. To jsou asi dvě procenta celkové světové produkce. Podle analytika je ale i toto množství pro rovnováhu mezi spotřebou a těžbou ropy významné.

„Předstih těžby ropy před spotřebou je malý, takže každý barel je dobrý. Navíc libyjská ropa je velmi kvalitní, obsahuje velký podíl složek, ze kterých se vyrábí benzín, a proto je pro rovnováhu trhu velmi důležitá,“ podotkl Mokráš.

Pokud se situace v Libyi skutečně stabilizuje, pomůže to podle něj i ke snížení cen benzinu v České republice. Zároveň ale dodává, že dlouhodobě se ceny vzhledem k rostoucí spotřebě ropy nemají šanci na těchto hodnotách udržet.

„Jak v Evropě, tak ve Spojených státech spotřeba ropy stagnuje nebo dokonce mírně klesá, naopak v Číně s tím, jak roste její průmyslová produkce a spotřeba obyvatel, velmi rychle roste,“ vysvětlil analytik.

Barbora Kreuzerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme