Ceny zboží a služeb v Česku rostou. Kvůli drahé ropě

Ceny dovozů se v lednu meziročně zvýšily o 4,6 procenta. Ceny českých výrobců pak v únoru narostly v meziročním srovnání o 5,4 procenta. Obě čísla potvrzují, že ceny zboží a služeb rostou a porostu. Mimo jiné kvůli zdražení ropy. Její cena sice v noci na dnešek kvůli událostem v Japonsku klesla pod 100 dolarů za barel, opětovná eskalace napětí na Blízkém východě ale zřejmě povede k jejímu zdražení. Stejně jako situace v Japonsku, kde stojí mnohé jaderné elektrárny a poptávka po náhradních zdrojích energie tak napříště poroste.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafinérie v německém městě Leuna

Rafinérie v německém městě Leuna | Foto: Klára Stejskalová

„Doposud jsme viděli, že ropa zdražuje pohonné hmoty. Nyní jsme svědky toho, že se její ceny začínají přelévat i do dalších odvětví, hlavně do chemického průmyslu. Postupně tak zdražují chemické výrobky,“ říká ekonom ČSOB Petr Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu světových událostí na růst cen v Česku mluvil na Rádiu Česko ekonom ČSOB Petr Dufek

Cena ropy roste od konce září, kdy byla na úrovni 80 dolarů. Ten největší šok ale přišel až letos v únoru.

Podle Dufka je související zdražování spotřebního zboží stále před námi: „Prozatím jsme viděli jen dražší benzín a naftu, ale neviděli jsme ten zbytek, tedy rostoucí ceny hromadné dopravy, stavebnictví, zemědělství, což jsou producenti, kteří využívají výrazně pohonné hmoty. Čeká nás také nárůst cen v chemickém průmyslu.“

Ceny zemědělských komodit jako je kukuřice a pšenice kvůli očekávanému zvýšení poptávky z Japonska rostou.

„Myslím si, že tady vliv nebude tak přímý. My máme své důvody pro zdražování potravin a obilí, jako je například nízká sklizeň,“ uvádí Dufek.

Ten si také nemyslí, že by kvůli krizi v Japonsku hrozilo zdražování v automobilovém průmyslu. Je to průmysl, který disponuje vysokými výrobními kapacitami po celém světě a poptávka po výrobcích není zase tak silná, aby umožnila výrobcům aut zdražovat.

„Myslím si, že větší vliv než situace v Japonsku má na nás situace v Libyi a v zemích produkujících ropu. Primárně od ní se v tuto chvíli odvíjejí ceny ropy. A ta ovlivňuje i cenovou hladinu v České republice,“ konstatuje Petr Dufek.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme