CERN zdokonalují české firmy, ročně centrum vypíše na 150 kontraktů

Nejrozsáhlejší výzkumné centrum fyziky částic na světě, jehož pokusné zařízení leží hluboko pod zemí na francouzsko-švýcarské hranici, pomáhají vylepšovat firmy z České republiky. CERN (Evropská organizace pro jaderný výzkum) zahrnuje zhruba 400 budov a objektů a pracuje v něm téměř 10 tisíc vědců. A to je třeba příležitost pro stavební společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

CERN opět spustil obří uchychlovač částic. Vědci budou zkoumat temnou hmotu

CERN opět spustil obří uchychlovač částic. Vědci budou zkoumat temnou hmotu | Zdroj: Reuters

Do CERNu se povedlo dostat třeba české stavební firmě PSJ, ve Švýcarsku dokončila už dvě zakázky a další má před sebou. Rekonstruovala například ubytovací zařízení pro vědce.

Uspěla také česká firma ATEKO, která dodává turbocirkulátory. V CERNu najdeme z Česka i zdroje nízkého napětí od podniku AREM PRO, systémy od Vakuum Praha nebo třeba pixelové senzory od ON Semiconductor Czech Republic.

Příležitost mohou ve vědeckém zařízení najít i další české podniky. Některým zařízením končí životnost, budovy potřebují opravy, výpočetní technologie vyžadují upgrade. Ročně CERN vypisuje kolem 150 kontraktů.

Menší podniky se mohou ve výběrových řízeních prosadit i jako subdodavatelé. Pomáhá jim agentura CzechTrade. Firmám, které odpovídají zadání, zprostředkuje informace s podrobnou specifikací a kontakt na příslušného pracovníka CERNu.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme