Černá vize sdružení podnikatelů se vyplňuje

Podnikatelé v některých regionech se opravdu začínají ve velkém vzdávat svých živností. Většina z nich tak reaguje na koaliční reformu veřejných financí. Například na Pardubicku během letošních dvou měsíců přerušilo své podnikání takřka dvanáct set živnostníků, na Českokrumlovsku pak téměř 450 podnikatelů. Jedním z hlavních důvodů je prý státem stanovená minimální daň pro všechny podnikatele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo průmyslu a obchodu odhaduje, že takový vývoj zasáhne hlavně oblasti s vysokou nezaměstnaností, kde lidé na živnostenské listy pracují za odměny na hranici životního minima. To potvrzuje i předseda sdružení ponikatelů Bedřich Danda. "To není dobré pro celkové podnikatelské prostředí. Existuje tady 14 let systém podnikatelů a tito lidé odpadají. Ti někde skončí, buď na úřadu práce nebo někde jinde. Práci neseženou. Vidím to jako složitý problém a nepodceňoval bych to s tím, že se vyčistí podnikatelské prostředí."

Sdružení podnikatelů takový vývoj předpovídalo. "Náklad na podnikání tohoto malého živnostníka podnikatele je přes 2 tisíce korun měsíčně na sociální a zdravotní dávky a pojistné a k tomu ještě minimální daň, což je asi 8-9 tisíc ročně. Sečteno kolem 35 tisíc ročně a těmto lidem se nevyplatí podnikat," vysvětluje Danda.

Markéta Kaclová, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme