Česká národní banka opět snížila klíčové sazby

Centrální banka dnes po týdnu překvapivě znovu zlevnila peníze. Proti očekávání trhu bankovní rada snížila všechny základní úrokové sazby - a to o čvrt procentního bodu. Limitní repo sazba tak klesla na nových 4,25 procenta, diskontní sazba na 3,25 procenta a lombardní sazba na 5,25 procenta. Pokud na tento pohyb zareagují komerční banky, bude to znamenat výhodnější úvěry jak pro firmy, tak například hypoteční. Zároveň by ale pak klesly i úroky u vkladů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Koruna na pokles sazeb zareagovala mírným oslabením o deset haléřů na úroveň přes 32 korun za euro. Poté se však vrátila zpět a uzavírala dokonce silnější na 31,80 Kč za euro. Centrální banka není s vývojem kursu koruny nadále spokojena a nevylučuje proto použití intervencí.

Čtvrteční snížení úrokových sazeb Českou národní bankou však podle expertů nebude mít vliv na oslabení silného kursu koruny.

Růst HDP by v letošním roce měl podle nové prognózy ČNB dosáhnout 2,4 až 3,4 procenta oproti předchozím předpokladům 3,4 až 4,4 procenta. Centrální banka snížila rovněž odhad inflace, která by na konci roku měla být 2,5 až 3,8 procenta oproti dosavadním odhadům 3,3 až 4,7 procenta.

Milan Kopp, Pavla Kvapilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme