Česká pošta zdražila balíky, místo za váhu se platí podle rozměrů. Lidé si připlatí i za materiál

Pokud se chystáte na poštu poslat balík a ještě si ho doma zvážíte, abyste měli odhad, kolik vás to bude stát, děláte to zbytečně. Od pátku 1. března se totiž místo za váhu bude platit za velikost krabice, ve které zásilku posíláte. A pokud si nechcete zbytečně připlatit, můžete rovnou zapomenout i na balíčky v měkkých obalech.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta kompletně mění systém naceňování balíků (ilustrační foto)

Česká pošta kompletně mění systém naceňování balíků (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Vendula Bohušová prodává ve svém e-shopu jen vlastnoručně vyrobené věci, třeba soli do koupele nebo různé dekorace. Kupující u ní utratí v průměru 800 korun. I proto je podle ní důležité, kolik jim naúčtuje za dopravu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká pošta kompletně mění systém naceňování balíků. Příspěvek Terezy Beránkové

„Pokud si chtějí zákazníci objednat jednu věc, která se pohybuje, dám příklad, v hodnotě sto korun, a ještě k tomu musí doplatit poštovné ve stejné, ne-li vyšší částce, tak pak hodně zvažují, jestli si to objednají, nebo ne,“ říká Radiožurnálu.

Jenže Vendulin hlavní přepravce, Česká pošta, od pátku zdražuje – zvedá se cena balíku do ruky, cenného balíku i toho doporučeného.

Zatímco ještě ve čtvrtek za tyto služby Vendula zaplatila minimálně 74 korun, nově cena startuje na 89 korunách za takzvaný obyčejný balík. Pokud ale bude objemnější, vyšplhá se cenovka až na 319 korun.

„Já balíky posílám přes Českou poštu, využívám taky Zásilkovnu a Uloženku, ale právě kvůli zdražování a častým problémům přemýšlím, že Českou poštu zruším,“ zvažuje Vendula.

Důležitý je tvar balíku

Nově totiž nebude Česká pošta řešit váhu balíčku, ale jeho velikost, jak vysvětluje Radiožurnálu mluvčí společnosti Matyáš Vitík: „Pro nás není úplně zásadní, kolik balík váží, ale jaký má tvar. Pomůže nám to v plánování našich kapacit.“

Od pátku je rovněž výhodnější poslat balíček v kartonové krabici. Zásilky v měkkých nebo černých obalech vyjdou o 19 korun dráž.

‚Dorovnání restů z minulosti.‘ Česká pošta od července rozšíří placení kartou na všechny pobočky

Číst článek

„Nesmí to být v černé fólii, protože tam jsou pak problémy při čtení v rámci strojového zpracování. Příkladem těchto zásilek, které se ne úplně dobře daří třídit a distribuovat, tak jsou zásilky z Číny. Často je to zalepeno v igelitu, polepeno několika štítky, není jasné, kdo je adresát, kdo je odesílatel,“ objasňuje mluvčí pošty.

Zdražení pošty chtějí využít někteří konkurenti: třeba společnost Zásilkovna. Ta zatím doručuje zásilky například z e-shopů a dalších firem. Od jara už si je ale podle výkonného ředitele společnosti Ondřeje Žáka, budou moct posílat i obyčejní lidé.

„Bude se jednat o jeden z nejlevnějších způsobů odesílání zásilek mezi fyzickými osobami na našem trhu. Samozřejmostí bude mobilní aplikace pro příjemce i odesílatele. Projekt umožní mnohem jednodušší vyřízení reklamace z internetových obchodů,“ říká Žák Radiožurnálu.

Časem pak společnost plánuje doručovat nejen na výdejní místa, ale také na konkrétní adresy. „V první fázi nabídneme cenově výhodné odesílání zásilek zatím na všechna výdejní místa, ve druhé vlně až na konkrétní adresu, tedy k vám domů,“ doplňuje ředitel Zásilkovny.

Pošta jedná o půjčce

Pro Českou poštu to může znamenat další ránu. Ukazuje se totiž, že je podnik už druhým rokem za sebou ve ztrátě.

Pošta proto jedná s ministerstvem financí o půjčce. „Ministerstvo financí a Česká pošta v současné době jednaní o komplexní změně řízení cashflow tohoto státního podniku, a to zapojením peněžních prostředků České pošty do systému státní pokladny,“ vysvětluje mluvčí resortu Michal Žůrovec.

Ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD pak chce prosadit zákon, který stanovuje úhradu poště za poskytování takzvané univerzální služby. Plánuje zvýšit limit ze současné půl miliardy na miliardu a půl.

Tereza Beránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme