České firmy v Egyptě nemají z tamních změn obavy, země potřebuje investice

Politická situace v Egyptě se přiostřuje. Islamistické Muslimské bratrstvo sesadilo prezidenta Muhammada Mursího a egyptská prokuratura dnes nařídila zadržet šéfa tohoto bratrstva. Na egyptském trhu ale působí řada českých firem. A tak je otázkou, zda nepokoje nějak neovlivní jejich podnikání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na káhirské burze se obchoduje dál

Na káhirské burze se obchoduje dál | Zdroj: Reuters

Radikální změny v Egyptě trvají teprve pár dní. Někteří šéfové firem a odborníci zatím říkají, že je velmi těžké odhadovat, co se bude dít dál. A případně, jaký to bude mít dopad na jejich byznys.

Názor vyjádřil například ředitel společnosti Sigmainvest Petr Pokorný. Není to poprvé, co je jeho firma svědkem podobných nepokojů. Věří proto v příznivý vývoj a podle něho není důvod zemi opouštět:

Přehrát

00:00 / 00:00

O podnikání českých firem v Egyptě mluvil Jan Beneš

„Jsme v Egyptě po dobu 55 let, takže jsme prošli už mnoha změnami, z nichž nejradikálnější byl pád vlády prezidenta Mubaraka. Od té se hodně stávkovalo, což pochopitelně vedlo k zádrhelům v ekonomice. Minimálně ke stagnaci, ne-li k poklesu ekonomiky. My jsme i za těchto okolností nepocítili nějaké velké nebo negativní změny.“

Sigmainvest patří k tradičním českým výrobcům na egyptském trhu a podniká hlavně v oblasti vodohospodářství.

Káhira potřebuje zahraniční investice

Aktivity firem v ohrožení nejsou. Myslí si to například Tamer El-Sibai, vedoucí zahraničního zastoupení ministerstva průmyslu a obchodu v Káhiře.

Egypt je už ekonomicky značně oslaben, ale Egypťané si podle něj uvědomují, jak moc je pro ně důležité přitáhnout do země zahraniční investice. Důležité podle odborníků bude tedy to, do jaké míry se budou zahraniční investoři obávat ekonomického vývoje v Egyptě.

To by se potom projevilo zejména tak, že by se egyptští odběratelé dostali do finančních potíží a přestali by splácet svoje závazky.

Prozatímní prezident Egypta Adlí Mansúr složil přísahu, země se zklidňuje

Číst článek

Egypt byl tradičním obchodním partnerem Československa už před druhou světovou válkou. České firmy se v uplynulých desetiletích aktivně podílely na celé řadě projektů. A to třeba na výstavbě zavlažovacích systémů, cukrovarů nebo mlýnů na obilí.

České podniky jsou v Egyptě aktivní také v oblasti energetiky a cementárenského průmyslu. Vedle zmiňované firmy SigmaInvest na trhu působí například také TechnoExport nebo Kovo Praha.

Zahraniční obchod Egypta s Českem se loni meziročně celkově zvětšil, a to díky českému vývozu. Ten se podle portálu BusinessInfo zvýšil téměř o 13 procent. Za posledních deset let objem česko-egyptského obchodu stoupal.

Ekonomické turbulence ve světě přinesly v roce 2009 pokles na 244 milionů dolarů. Od té doby ale obrat opět rostl, na rekordní úrovni byl právě loni.

Do nejnovějšího vývoje v Egyptě se vložila armáda | Foto: Reuters

Jan Beneš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme