Český aeroholding trvá na propouštění v ČSA. Odejít má až polovina letušek a stevardů

Plány na propouštění v Českých aeroliniích se nemění. Dnes to potvrdil předseda představenstva Českého aeroholdingu Václav Řehoř. ČSA plánují propustit téměř třetinu pilotů a skoro polovinu letušek a stevardů. Odborová organizace posádek letadel kvůli tomu vyhlásila stávkovou pohotovost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České aerolinie (ČSA)

České aerolinie (ČSA) | Foto: Tomáš Adamec

Podle Řehoře ČSA od plánovaného počtu propouštěných zaměstnanců neustoupí, je ale možné na určitou dobu uvažovat o zkrácených úvazcích.

„Jedna z takových možností by určitě byla, kdyby akceptovali částečné úvazky. To by znamenalo, že by mohlo zůstat více lidí, aspoň po tu dobu, než se překlene období dejme tomu dalšího roku dvou, než se společnost vzpamatuje z prodeje šesti letadel,“ uvedl Řehoř v České televizi.

Český Aeroholding se s dalším majitelem aerolinek, společností Korean Air, dohodl na restrukturalizačním plánu a propuštění 77 pilotů, 172 stevardek a 66 úředníků. „Je neprůstřelnou podmínkou toho, aby se mohlo do společnosti reálně investovat," zdůraznil Řehoř.

Vedení firmy propouštění zdůvodňuje tím, že je to nezbytná reakce na vyřazení letadel Airbus A320, pro které nemají ekonomicky smysluplné využití. Na ČSA údajně dolehla ukrajinská krize, kvůli níž ubylo cestujících z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu.

Loni ČSA vykázaly ztrátu 922 milionů korun. V současnosti zaměstnávají 230 pilotů, téměř 400 palubních průvodčích a skoro 270 pracovníků v administrativě. V roce 2010 personál dopravce představovalo přes 2000 lidí, z toho 415 pilotů a 752 palubních průvodčí.

Martin Hromádka, Laura Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme