Čeští pěstitelé ruší chmelnice, celosvětově se pije méně piva

Chmelaři se pod tlakem krize rozhodli zrušit pětinu chmelnic. Spotřeba piva klesá, „zeleného zlata“ je po loňské velmi dobré úrodě nadbytek a situaci nezachrání ani velké množství pijáků v Asii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cmelnice rušení Tuchořice

Cmelnice rušení Tuchořice | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Česko je třetím největším vývozcem chmelu na světě a rušení chmelnic nejvíc dopadne na vesnice kolem Žatce, kde se pěstuje nejkvalitnější a zároveň nejdražší odrůda „žatecký poloraný červeňák“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ľubomíra Smatany o úbytku chmelnic

Jaroslav Šůma z Tuchořic odemyká plechovou halu, ve které stojí česačka a kde vloni na podzim brigádnicí sklízeli rekordní úrodu. Sklizeň paradoxně zlomila pěstitelům vaz, sklady jsou plné a obchodníci marně hledají odbytiště.

„Na vzestupu jsou sice malé pivovárky, které nevaří europiva, ale na to množství chmele je jich málo,“ říká pěstitel.

Chmelnice rušení Tuchořice | Foto: Ľubomír Smatana

Ani asijští pijáci chmelařům nepomohou. Tam totiž výrobci přidávají do piva chmelu méně. Nové technologie také umožňují vytěžit ze stejného množství chmele víc horčin.

Navíc žatecký poloraný červeňák je nejkvalitnější a tudíž nejdražší odrůda na světě. Nezájem obchodníků třeba v Šanghaji tak dopadá i na Tuchořice. „Zaměstnám míň brigádníků, vydělají si míň, ale hlavně je to útlum,“ stěžuje si pan Šůma.

Tento chmelař má obrat osm milionů korun ročně, chmelařství převzal po svém dědovi a bere to i jako závazek. Proto doufá, že po několikaletém půstu přijdou tučná léta a chmelnice zase obnoví.

I když příklady z okolních zemí varují. „Byl jsem v Anglii, ve Franci a tam to nedopadlo dobře, tak se obávám, aby to tak neskončilo i u nás,“ přemýšlí.

Chmelnice už se rušily několikrát

Čeští pěstitelé budou rušit chmelnice ve vlastní režii, o žádnou podporu nežádají. Potvrdil to předseda Svazu pěstitelů chmele Bohumil Pázler, podle kterého je potřeba vzhledem na budoucnost rušit chmelnice koordinovaně.

„Za posledních osmdesát let už pár takových vln bylo, chmelnice se rušily, ale zase se to vrátilo zpátky,“ vysvětluje Pázler.

Jaroslav Šůma si také nemaluje budoucnost černě, ovšem strhávání chmelnice mu libé pocity nepřináší. „Je to spíš zbožné přání. Jsem z toho smutný,“ ukazuje Šůma na rodné Tuchořice, které tu dodnes stojí jenom díky chmelu.

Ľubomír Smatana, mz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme