USA nezruší registraci čínských firem na amerických akciových trzích, ujistilo ministerstvo financí

Spojené státy v současnosti nemají v plánu blokovat registraci čínských podniků na amerických akciových trzích. Uvedla to podle agentury Bloomberg mluvčí amerického ministerstva financí Monica Crowleyová. Reagovala tak na páteční zprávy médií, podle kterých administrativa prezidenta Donalda Trumpa zvažuje, že čínským firmám zruší povolení k obchodování na akciových trzích v USA.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akcie (ilustrační foto)

Akcie (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Tyto zprávy vyvolaly velké znepokojení na finančních trzích, americký akciový index S&P 500 tak v pátek klesl o zhruba o půl procenta. Výrazně oslabovaly akcie čínských podniků registrovaných na burzách v USA, například firem Alibaba a Baidu.

‚Gesto dobré vůle.‘ Spojené státy odsunou o dva týdny navýšení cla na čínské zboží, oznámil Trump

Číst článek

Podle vládních údajů z letošního února se na amerických burzách Nasdaq a NYSE obchodují akcie 156 čínských firem. Je mezi nimi také nejméně 11 státních podniků. „Administrativa v současnosti neuvažuje o tom, že by bránila čínským podnikům v registraci akcií na amerických akciových trzích,“ citovala agentura Bloomberg z e-mailového vyjádření Crowleyové.

Čína a USA spolu vedou už více než rok obchodní válku, v rámci které na sebe vzájemně uvalují cla. Spor má negativní dopad na světovou ekonomiku a vyvolává obavy z globální hospodářské recese. Washington se pomocí celních poplatků snaží přimět Peking ke změně obchodních praktik a ke snížení čínského přebytku v obchodování s USA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme