Čína odmítla nejnovější americké sankce vůči svým firmám, které se ocitly na černé listině

Čínské ministerstvo obchodu v neděli rezolutně odmítlo zařazení 23 čínských firem na americkou černou obchodní listinu, o němž Washington informoval v pátek. Spojené státy tak učinily s odkazem na údajnou roli firem při porušování lidských práv v západočínské provincii Sin-ťiang a kvůli napojení některých z nich na čínskou armádu. Peking v neděli prohlásil, že přijme „veškeré nutné kroky k zajištění legitimních práv a zájmů Číny“.

Šanghaj/Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská vlajka

Čína odmítla nejnovější americké sankce vůči svým firmám (ilustrační foto) | Foto: Thomas Peter | Zdroj: Reuters

Zařazení čínských firem na černou listinu je podle mluvčího čínského ministerstva obchodu vážným porušením mezinárodních ekonomických a obchodních pravidel. Jde podle něj o bezdůvodné potlačování práv čínských společností.

USA uvalily sankce na 14 čínských firem kvůli zacházení s Ujgury. Nesmí jim prodávat zboží

Číst článek

Administrativa prezidenta USA Joea Bidena v pátek oznámila, že na svou černou listinu zařadila 14 čínských firem, protože pomáhají „Pekingu vést kampaň, v níž se dopouští represí, hromadného zadržování a sledování s využitím vysoce pokročilých technologií“ příslušníků muslimských menšin v Sin-ťiangu.

Řada států tvrdí, že Peking porušuje lidská práva etnických Ujgurů a dalších menšin v Sin-ťiangu, Spojené státy označily zacházení s tamními muslimy za genocidu. Čína však tvrdí, že opatření přijímá v rámci boje proti extremismu.

Washington přidal na listinu také pět firem, které podle něj přímo podporují modernizační programy čínské armády, jež se týkají rozvoje laserů a systémů řízení boje. Další čtyři podniky podle administrativy prezidenta Joea Bidena exportovaly nebo se pokoušely exportovat zboží pro firmy, které už na americkém sankčním seznamu figurují.

Číňané jsou úplně posedlí bohatstvím. Vydělávání peněz je motor, popisuje sinolog Molčanov

Číst článek

Jednou z firem nově zařazených na černou listinu je Wuhan Raycus Fiber Laser Technologies. Ta v neděli uvedla, že opatření Spojených států nebude mít na její výzkum či výrobu zásadní vliv.

Spojené státy přistoupily k podobnému kroku již v roce 2019 za vlády prezidenta Donalda Trumpa.

Americké ministerstvo obchodu tehdy uvalilo sankce na 20 čínských bezpečnostních úřadů a osm firem, včetně společnosti Hikvision, která se zabývá bezpečnostními kamerami, a firem SenseTime a Megvii, které vyvíjejí software na rozpoznávání obličejů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme