ČKD Vagónka má ve Finsku zakázku za miliardu

Šestnáct kolových motorových jednotek za zhruba jednu miliardu korun má do Finska dodat česká společnost ČKD Vagónka. Sloužit mají cestujícím v příměstské dopravě v okolí Helsinek. Jak řekl obchodní rada českého velvyslanectví ve Finsku Květoslav Sulek, jde o největší kontrakt, který Česko v zemi tisíce jezer v poslední době uzavřelo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak dodaný do Finska

Vlak dodaný do Finska | Foto: ČKD Vagónka

"První vlak byl dodán koncem loňska a další budou dodány přibližně v průběhu jednoho a půl roku. Pro nás je důležité to, že se jednalo o tendr, který vyhrála česká firma. Objevuje se další šance, protože finská strana očekává obměnu dalších čtyřiceti motorových jednotek," vysvětlil obchodní rada.

Finsko je také zemí, která rozšiřuje výrobu energie z atomového jádra a i v této oblasti mají podle Sulka české firmy slušné šance. "V prosinci 2003 finská vláda schválila výstavbu pátého jaderného bloku, a šedesát procent hodnoty toho projektu budou dodávat finské firmy. Na zbylých čtyřicet procent se zúčastní zahraniční firmy. Tam má zase Česká republika šanci dodávat subdodávky," doplnil.

Sulek zároveň řekl, že po vstupu Česka do Evropské unie se výrazně zvýšil vzájemný obchod s Finskem. Zatímco v roce 2003 činil český export zhruba 199 milionů dolarů, o rok později stoupl na 269 milionů dolarů. Dovoz z Finska stoupl na loňských 336 milionů z 274 milionů dolarů.

Jiří Hošek, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme