Křetínského CMI chce ve Francii koupit další časopis. Zájem má o Marianne

Společnost Czech Media Invest, kterou spoluvlastní a řídí miliardář Daniel Křetínský, jedná o koupi dalšího časopisu ve Francii. Firma poslala nabídku na převzetí 91procentní podílu ve společensko-politickém týdeníku Marianne.

Praha/Paříž (Aktualizováno: 14:46 19. 4. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Křetínský (archivní foto)

Daniel Křetínský (archivní foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Očekává se, že transakce by mohla být podepsána v nadcházejících týdnech. Informace francouzské strany, například deníku Le Monde, potvrdil člen představenstva CMI Daniel Častvaj.

Plánovaná transakce nesouvisí se středečním oznámením společnosti, že jedná se skupinou Lagardére Group o koupi francouzských časopisů, včetně Elle a s ní spojených produktů.

V případě časopisu Marianne CMI vyjednává s majoritním vlastníkem, kterým je generální ředitel časopisu Yves de Chaisemartin. Ten by měl po dohodě ve své funkci zůstat.

Náklad týdeníku Marianne činil v loňském roce podle dostupných informací v průměru přes 143 tisíc výtisků, průměrný měsíční počet návštěv webu a digitálních verzí byl šest milionů návštěvníků. Web časopisu má být taktéž součástí plánované transakce.

'Křetínského vůbec neznáme'

Francouzský tisk už po středečním oznámení, které se týkalo časopisů včetně Elle, podotýkal, že časopisy kupuje neznámý český miliardář, který figuroval v takzvaných Panamských dokumentech (Panama Papers).

Křetínského Czech Media Invest jedná s Lagardére o koupi Elle a dalších časopisů ve Francii

Číst článek

Všímá si také propojení některých českých tiskovin s dalším zdejším miliardářem, premiérem v demisi a šéfem ANO Andrejem Babišem.

Vedle Elle se obchod s Lagardére Group má týkat francouzských časopisů Version Femina, Art & Décoration, Télé 7 Jours, France Dimanche, Ici Paris a Public.

Podle internetového vydání francouzského deníku Le Figaro se očekávalo, že novým majitelem bude spíše Francouz nebo někdo ze sousedních zemí, například z Itálie.

„Vůbec ho neznáme,“ říká o budoucím majiteli jeden ze zaměstnanců Lagardére Group, kterého ve svém internetovém vydání cituje deník Le Monde.

CMI chce i Frekvenci 1 a Evropu 2

Už v úterý CMI oznámila, že od skupiny Lagardére kupuje za 73 milionů eur, tedy za zhruba 1,8 miliardy korun, rozhlasové stanice v Česku, Polsku, na Slovensku a v Rumunsku. K těm patří třeba Frekvence 1 a Evropa 2.

CMI prostřednictvím svých dceřiných společnosti Czech News Center a CN Invest dosud působila zejména v oblasti tisku. Vydává čtyři deníky, mezi nimi Blesk, Sport a Aha!, desítky časopisů, například týdeník Reflex nebo Svět motorů, a také webové tituly. Společnost také vlastní dvě tiskárny a je lídrem ve vydávání knih a distribuce tisku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme