ČNB bude vlastníkem státních devizových rezerv, příslušnou novelu schválil Senát

Česká národní banka bude nově vlastníkem devizových rezerv státu. Jde o zhruba 800 miliard korun. Novelu, která to umožní, dnes schválili senátoři. Teď ji dostane na stůl k podpisu prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Česká národní banka má zatím státní devizové rezervy jen ve své správě. Senátem dnes podpořené opatření má podle ministra financí Miroslava Kalouska zabránit budoucím vládám, ať už budou jakékoliv, aby tyto devizové rezervy využily pro naplnění svých politických priorit.

Senátoři přitom dnes posuzovali návrh ústavně právního výboru Senátu k této novele, který naopak doporučoval vrátit zákon sněmovně s pozměňovacím návrhem. Ten měl z normy vypustit právě bod, který počítá s vložením devizových rezerv do majetku České národní banky. Tento návrh ale neprošel.

Cílem novely, kterou senátoři schválili, je především rozšíření péče České národní banky o finanční stabilitu. Zatímco teď musí banka o měnovém vývoji informovat veřejnost nejméně jednou za tři měsíce, nově to bude muset dělat například prostřednictvím internetu.

Lucie Husárová 1, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme