ČNB zveřejní výsledky zátěžových testů bank

Jsou české banky stále odolné vůči příchodu finanční krize? Na to dnes odpoví Česká národní banka, která zveřejní výsledky zátěžových testů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Poslední stress-testy z konce srpna ukázaly, že vklady v českých bankách jsou v bezpečí. Černý scénář vývoje, který centrální banka testovala, zahrnoval i situaci, kdy banky například musely odepsat všechny dluhopisy předlužených zemí a došlo k 30procentnímu propadu cen nemovitostí.

Zátěžové testy bank jsou tak v Česku mnohem přísnější než v eurozoně. Hlavním důvodem stability našeho bankovního sektoru je podle ekonomů jeho vysoká kapitálová přiměřenost, jinak řečeno banky mají dostatek vlastních peněz, aby ustály možné potíže.

„Momentálně asi největším rizikem je situace v Itálii, protože některé české banky mají několik miliard italských bondů ve svých bilancích. Ale vzhledem k tomu, jak vysoký mají kapitálový polštář, ani toto není žádná hrozba, jak pro samotné banky, tak pro celý český bankovní sektor,“ potvrzuje analytik Marek Hatlapatka z makléřské firmy Cyrrus.

Tomáš Medek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme