Dohoda Merkelové a Sarkozyho před summitem EU posílila euro

Německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Sarkozy se už před evropským summitem dohodli na pomoci Řecku. Podrobnosti nejsou známy, ale už samotné oznámení o dohodě vedlo k posílení eura vůči dolaru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy

Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy | Foto: The Council of the European Union

Angela Merkelová s Nicolasem Sarkozym jednali do dlouhých nočních hodin. Dvojici po dvaadvacáté hodině doplnil ještě šéf Evropské centrální banky Trichet, který přiletěl z Frankfurtu, a po telefonu se do debaty zapojil i předseda Evropské rady Hermann van Rompuy.

V budově kancléřství měli údajně jednat i šéfové centrálních bank Německa a Francie.

Výsledkem sedmihodinové debaty je společný dokument, který bude předložen všem 17 členským zemím eurozóny. Informace o jeho obsahu mluvčí kancléřky neprozradil. Už tato skutečnost ale měla pozitivní vliv na situaci na finančních trzích, ještě počátkem týdne totiž Angela Merkelová hrozila, že na summit do Bruselu ani nedorazí.

Klára Stejskalová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme