Dovolená Škodovky mění Mladou Boleslav v ospalé město

Největší česká automobilka Škoda Auto zastavila výrobu ve všech svých závodech kvůli celozávodní dovolené. Výroba znovu naběhne po dvou týdnech. Hromadného volna zaměstnanců si v Mladé Boleslavi všimne každý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladá Boleslav v době škodovácké dovolené (16) - areál Škoda Auto - brána č. 7

Mladá Boleslav v době škodovácké dovolené (16) - areál Škoda Auto - brána č. 7 | Foto: Jana Huzilová

Celozávodní dovolená ve Škoda Auto je letos od 25. července do 7. srpna. Výroba se zastavila jako obvykle ve většině provozů po odpolední směně 22. července. Výroba fabie se zastaví na celkem tři týdny - do 14. srpna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mladoboleslavská automobilka zastavila na dva týdny provoz

Celozávodní dovolená je plánována dlouhodobě dopředu a vyplývá z kolektivní smlouvy. Obchodníci zkracují otevírací dobu nebo zavírají úplně.

Hromadná dovolená ve firmě omezila provoz městské hromadné dopravy. Jízdní řády autobusů tradičně prořídnou ještě více, než je během prázdnin běžné.

Společnost Dopravní podnik Mladá Boleslav například zcela zastaví spoje, které jsou v drtivé většině využívány právě zaměstnanci automobilky: „Na lince C pojede jen každý druhý spoj. Na linkách mimo centrum města je nutné počítat s omezením večerního provozu,“ řekl Jan Holub z DP Mladá Boleslav.

Mladou Boleslav čeká první týden v srpnu také odstávka teplé vody. Důvodem je loňská havárie způsobená drážním jeřábem ČD Cargo v areálu automobilky, který poškodil potrubní most společnosti ŠKO-ENERGO, dodavatele tepla a teplé vody pro město a společnost Škoda Auto. Opravu tohoto zařízení naplánovali na dobu letních revizí, tedy na dobu celozávodní dovolené automobilky.

Volno svým zaměstnancům dávají v těchto dnech i další firmy a také ubytovny, kterých je ve městě dost - teď jsou poloprázdné.

Mladá Boleslav v době škodovácké dovolené (12) - parkoviště u Bondy centra | Foto: Jana Huzilová

„Pro městskou policii je to určitě klidnější období. Spousta zahraničních dělníků odjede domů, řešíme méně problémů - například s opilci v ulicích,“ řekl zástupce ředitele městské policie Ondřej Kubala. Podle něj ubývá výrazně nejen případů rušení nočního klidu, ale i problémů s veřejným pořádkem.

Život se do Mladé Boleslavi začne vracet o víkendu 6. a 7. srpna. V pondělí 8. srpna se ve škodovce znovu rozjede výroba a město znovu ožije.

Jana Huzilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme