EADS má oznámit sanační program Airbusu

Dnes bychom se konečně měli dozvědět podrobnosti sanačního programu letecké společnosti Airbus. Německo-francouzský koncern EADS v ní musí sáhnout k propouštění kvůli ztrátám dosahujícím miliard eur. Ty zapříčinilo zpoždění při dodávkách obřího Airbusu A380. Německá a francouzská vláda se v posledních měsících snažily dosáhnout toho, aby právě na jejich území bylo propuštěných co nejméně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

přeprava křídla pro A380

přeprava křídla pro A380 | Foto: Airbus

Sanační plán známý pod názvem "Power8" by kromě propouštění mohl přinést i prodej některých provozů. Většina ohrožených zaměstnanců pracuje v Německu a ve Francii, ale v nebezpečí se ocitla také pracovní místa Airbusu ve Španělsku a Velké Británii.

Evropské odbory v kovoprůmyslu se obávají, že celkový počet zrušených pracovních míst dosáhne čísla 10.000. Podle serveru WELT Online přijde v Německu o práci 3 500 a ve Francii dokonce 4 200 lidí. Welt s odvoláním na zdroje blízké společnosti taky napsal, že EADS prodá německé závody v Nordenhamu a Laupheimu.

Radikální restrukturalizaci si vyžádaly prodlevy při dodávkách mamutích strojů A380 i vysoké náklady na vývoj Airbusu A350. Vlády v Berlíně i Paříži vyvíjely tvrdý tlak na vedení EADS, aby v právě v jejich zemi byly dopady úsporných opatření co možná nejmenší.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme