Ekonomické informace 1. 9. 2003

Ministerstvo průmyslu chce zarazit spekulace o tom, že sesadí nejvyšší šéfy elektrárenské společnosti ČEZ. V tuto chvíli už by také měli proti sobě sedět u jednacícho stolu odboráři a členové vlády včetně premiéra Vladimíra Špidly. Mají jednat o reformě veřejných financí. Odborářům se zdá příliš tvrdá a zaměřená na úspory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ

Další významnou část veřejného mínění tvoří podnikatelé. Ani oni nejsou navrženou podobou reformy příliš nadšeni. I když uznávají, že rychlá a zásadní změna veřejných financí je nutná. A je třeba udělat alespoň první krok. Předseda Českých a moravských výrobních družstev Jan Wiesner v návrhu postrádá prvky, které by podpořily růst naší ekonomiky. Proto Svaz podle Wiesnera navrhuje například prorůstové úpravy v oblasti daní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Wiesner o reformě

Personální zemětřesení v ČEZu v dohledné době nehrozí. V posledních dnech se objevily spekulace o možném odvolání nejvyššího vedení tohoto státního elektrárenského podniku. Mohla by o nich rozhodnout valná hromada společnosti. Tu se ale teď ministr průmyslu rozhodl odložit na neurčito. Mluvčí ministerstva Ivo Mravinac potvrdil, že valná hromada má být odložena právě kvůli spekulacím ve sdělovacích prostředcích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivo Mravinac o odložení valné hromady

Podle našeho zjištění zatím rozhodnutí Fondu národního majetku do ČEZu nedorazilo.

Od dnešního dne musí mít uzeniny stejnou jakost na celém území republiky. Začala totiž platit vyhláška o kvalitě masných výrobků. Ta stanoví seznam a jakost základních surovin, které musí ve zboží s určeným názvem být. Takže levnější výrobky, ve kterých je třeba masa pomálu, se budou muset jmenovat jinak než zavedené druhy.

Od dnešního dne je také opět reguláva výroba cukru. Vstoupila totiž v platnost vyhláška, ve které ministerstvo zemědělství stanovilo konkrétní kvoty pro výrobu a rezervy jak pro pěstitele, tak pro cukrovary. Proti takovémuto omezování konkurence na trhu bojují už léta malé cukrovary. Za pravdu jim dal i Ústavní soud. Ministerstvo ale považuje kvóty za rozumné řešení. Potvrdil to i jeho mluvčí Martin Severa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Severa o kvótách na cukr

Ode dneška by Česká republika neměla dovážet surové diamanty. Byla totiž vyškrtnuta z tzv. Kimberleyského procesu, který sdružuje země, oprávněné se surovými diamanty obchodovat. Nemáme totiž zákon, který by umožnil kontrolovat a monitorovat takovéto obchody - například kvůli financování teroristických skupin. Naše vláda nabrala trochu zpoždění - návrh zákona bude teprve projednávat. Přidělala tak vrásky například malým výrobcům diamantových orovnávačů brusek. Nicméně zatím máme šanci dovážet surové diamanty ze Spojených států. Ty nás totiž prozatím ze svého seznamu nevyškrtly. Ředitel České gemologické asociace Michal Košelja, vysvětluje, že záleží na rozhodnutí amerického prezidenta. George Bush má totiž zvláštní výjimku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Košelja o výjimce

V minulých letech jsme dováželi asi deset kilogramů surových diamantů ročně. Převážná většina kamenů pocházela z Jihoafrické republiky a nakoupili jsme je v zemích EU.

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme