Ekonomické informace 10. 9. 2004

Důchodový systém by letos mohl být vyrovnaný. Aktuální informace o tom, jak se v průběhu druhého čtvrtletí dařilo našemu hospodářství, dnes zveřejní statistický úřad. Pražské Ruzyňské letiště vydělává stále více peněz. Ministr dopravy Milan Šimonovský doporučuje privatizovat České aerolinii během dvou let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Důchodový systém by letos mohl být vyrovnaný. Podle České správy sociálního zabezpečení to naznačuje aktuální stav důchodového účtu, který je dokonce o půldruhé miliardy v přebytku. Účet nemocenského pojištění sice ve stejném období skončil přibližně stejně vysokým schodkem, ale i ten je výrazně menší než vloni.

Podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánky Mikešové zlepšení způsobily hlavně změny zákonů, které platí od začátku letošního roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Mikešová: Bilance důchodového účtu

Analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová ale upozorňuje, že důchodový účet nemůže být za současných podmínek vyrovnaný nebo dokonce přebytkový dlouhodobě. Znemožňuje to totiž demografický vývoj v České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Důchodový účet a demografie

Aktuální informace o tom, jak se v průběhu druhého čtvrtletí dařilo našemu hospodářství, dnes zveřejní statistický úřad. Podle hlavního ekonoma Volksbank CZ Vladimíra Pikory česká ekonomika zrychlila své tempo růstu z 3,1 procenta v prvním čtvrtletí na 3,6 procenta ve druhém kvartále. Důvod optimistického očekávání je přitom jednoduchý - známky oživení podle něj vykazuje celá ekonomika.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Růst české ekonomiky

Pražské Ruzyňské letiště vydělává stále více peněz. Česká správa letišť letos očekává výnosy za zhruba čtyři miliardy korun a zisk kolem jedné a čtvrt miliardy. To je meziroční růst o dvě až tři procenta. Ředitel správy letišť Martin Kačur říká, že výsledky mohly být ještě lepší, kdyby kvůli vstupu do Evropské unie nemuseli zrušit bezcelní obchody pro cestující do zemí unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kačur: Bezcelní obchody

Vláda uvažuje o privatizaci České správy letišť a stejné úvahy se týkají i Českých aerolinií. Podle ministra dopravy Milana Šimonovského hodnota aerolinií stále stoupá a nejvhodnější doba k prodeji by mohla být už za dva roky. Už teď je ale ministr dopravy s hospodařením ČSA velice spokojen.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šimonovský: Hospodaření ČSA

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme