Ekonomické informace 11. 11. 2003

Období zlevňování úvěrů definitivně skončilo. Tvrdí to ekonomové, kteří vychází z toho, že vzrostla říjnová inflace, takže centrální banka už nebude podporovat zlevňování úroků snižováním sazeb. Dlužníci s variabilně úročenými úvěry, mají tedy nejvyšší čas uvažovat o fixaci svých úrokových sazeb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Ministr zemědělství Jaroslav Palas už podruhé udělí značku Klasa českým potravinářským výrobkům. Ty musí splňovat náročná kritéria kvality. Podle mluvčího ministerstva Martina Severy bude dnes oceněno zhruba 150 potravinářských produktů.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Severa: Klasa

O výjimku ze zákazu zkrmování masokostní moučky, který platí v zemích Evropské unie a od začátku měsíce i u nás, chtějí požádat Brusel čeští zemědělci. Tvrdí, že nemají čím krmit zvířata, protože sklizeň obilovin letos klesla o 16 procent a výnosy kukuřice dosáhly jen třetiny běžné úrovně.

Spojené státy definitivně prohrály mezinárodní spor o svá cla na dovoz oceli. Odvolací orgán Světové obchodní organizace odmítl odvolání Spojených států a potvrdil, že loňské zvýšení cel porušuje pravidla světového obchodu. Evropská unie okamžitě upozrnila amerického prezidenta George Bushe, že musí cla zrušit, jinak uvalí na Ameriku sankce. Washington v krátkém sdělení uvedl, že s rozhodnutím WTO nesouhlasí a že jeho dopady stále studuje.

Rakousko, které nedávno zrušilo zákaz dovozu české elektřiny, chce teď samo elektrickou energii vyvážet. A to do Lichtenštejnska. Podrobnosti nabízí z Vaduzu zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Elektřina

Zájem o získání státního podílu v dominantním výrobci elektrické energie na Slovensku - společnosti Slovenské elektrárne - projevilo deset společností včetně českého ČEZu. Slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko dodal, že zájem o celý podnik včetně jaderných elektráren mají kromě ČEZu i další uchazeči.

Stát s největší pravděpodobností odmítne nabídku konsorcia TelSource na společný postup při prodeji akcií Českého Telecomu. Zatím jde o neověřenou informaci. Jasno by mělo být ve středu, kdy vyprší lhůta pro vyjádření Fondu národního majetku jako zástupce státu v Telecomu.

A ještě jedna rada pro vývozce. Blíží se vyhlášený veletrh dárkového zboží v Chicagu. Čeští exportéři tam mají do konce ledna šanci předvést tradiční české sklo, vánoční ozdoby nebo dřevěné hračky. Gift & Home Market se sice koná čtyřikrát do roka, ale jak dodává ředitelka zahraniční kanceláře vládní agentury CzechTrade v Chicagu Ivana Ingram, lednový termín bývá pro naše firmy nejpřínosnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Ingram: Veletrh v Chicagu

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme