Ekonomické informace 11. 9. 2001

V Hranicích na Moravě dnes bude oficiálně otevřeno nové technologické centrum na výrobu barevných televizních obrazovek nizozemsko-korejské firmy LG Philips Displeys. Právě zahraniční investice nejvíc pohánějí naši průmyslovou výrobu. Prohlásil to analytik Reiffeisenbank Ivo Nejdl poté, co statistický úřad ohlásil, že průmyslová produkce meziročně vzrostla o 9,3 desetiny procenta. Zatímco růst průmyslové výroby je určitě uspokojivý, jiný růst nás potěší asi méně. Jde o ceny benzínu, které by se po srpnovém poklesu měly začít zase zvyšovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Hranicích na Moravě dnes bude oficiálně otevřeno nové technologické centrum na výrobu barevných televizních obrazovek nizozemsko-korejské firmy LG Philips Displeys. Jak informuje Jana Zemková už v těchto dnech probíhá zkušební provoz dvou ze tří výrobních linek.

Právě zahraniční investice nejvíc pohánějí naši průmyslovou výrobu. Prohlásil to analytik Reiffeisenbank Ivo Nejdl poté, co statistický úřad ohlásil, že průmyslová produkce meziročně vzrostla o 9,3 desetiny procenta.

Na růstu českého průmyslu, který se zatím vyvíjí nejlépe ve střední Evropě, má největší podíl zpracovatelský sektor.

Zatímco růst průmyslové výroby je určitě uspokojivý, jiný růst nás potěší asi méně. Jde o ceny benzínu, které by se po srpnovém poklesu měly začít zase zvyšovat. Podle distributorů by už tento týden mohl benzín zdražit až o korunu na litr. Analytik Československé obchodní banky Josef Kovalovský považuje tento vývoj za logický - odpovídá totiž cenám ropy na světových trzích, které na konci minulého týdne znovu vzrostly.

Ceny na akciových trzích v Evropě se propadly na nejnižší úroveň za poslední tři roky. Nejtěžší ránu dostali akcionáři na londýnské burze, kde klesl index pod psychologickou hranici 5 tisíc bodů. Dále už náš zpravodaj Milan Fridrich.

Vládní privatizační komise by dnes měla posoudit nabídky investorů na koupi dosud státních akcií v elektroenergetice. Vyjádření předběžného zájmu měli potenciální kupci písemně doručit do včerejška poradenské firmě Deloitte&Touche. Počet zájemců a jejich jména Fond národního majetku odmítl zveřejnit. Přestože si vláda určila termín ukončení výběru na polovinu prosince, ekonom Komerční banky Dan Karpíšek soudí, že se společnost ČEZ a šest distribučních firem zřejmě nepodaří do konce roku privatizovat.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme