Ekonomické informace 12. 11. 2005

Ministerstvo financí rozhodlo, že posune termín pro podání daňového přiznání daně z nemovitostí u zemědělských pozemků. A to z 31. ledna do 30. dubna. Finanční úřady zároveň dostanou pokyn, aby nepenalizovali ty, kdo nepodají daňové přiznání v termínu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajina

Krajina | Foto: Jan Rosenauer

Finanční úřady budou vyzývat poplatníky, kterých se nová úprava daně z nemovitostí týká a zajistí, aby všechny obce měly k dispozici seznamy těch pozemků, které změně podléhají.

Evropská komise vyzvala českou vládu k přísnější rozpočtové politice ve střednědobém a dlouhodobém výhledu. A především k reformám systémů důchodového zabezpečení a zdravotnictví. Komise tak učinila při schválení aktualizovaného českého makroekonomického programu, v němž našla řadu nedostatků. Komise prohlásila, že vláda může snížit rozpočtový deficit pod tři procenta v roce 2008, ovšem za předpokladu, že skutečně provede plánované škrty.

Na penězích uložených v bankách loni lidé prodělávali. Zatímco inflace se dostala na 2,8 procenta, průměrný úrok nedosáhl ani jednoho procenta a reálná hodnota peněz na účtech tak téměř o dvě procenta klesla. Podle analytika společnosti PPF Asset management Radomíra Jáče se sice letos situace o něco zlepší, protože inflace by se mohla pohybovat jen kolem dvou procent, ale úroky by se mohly mírně zvýšit. I přesto však reálné úroky z vladů v bankách stále neporostou. Kdo chce tedy spořit, by měl své peníze investovat jinam -radí Jáč.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Jáč: Úroky z vkladů

Vstup do Evropské unie významně rozšířil investiční příležitosti drobných investorů. Na náš trh přišlo od května tolik zahraničních fondů a obchodníků, že jejich počet už více než dvakrát převyšuje počet domácích makléřských firem. Vyplývá to ze statistiky Komise pro cenné papíry. Zahraniční investiční společnosti totiž nemusí od května žádat Komisi o udělení licence, ale stačí, když se na našem území zaregistrují. Dohlíží na ně regulátor ze země, odkud přišly. Podle mluvčí Komise pro cenné papíry Ivany Sedláčkové se investoři nově příchozích fondů a obchodníků obávat nemusejí.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Sedláčková: Investiční příležitosti

V nejbližších letech vznikne na Pardubicku více než 1000 nových pracovních míst. Vytvoří je společnosti Kiekert (kíkrt), německý výrobce automobilových komponentů, který se rozhodl, že v Česku zdvojnásobí své výrobní kapacity. Podle mluvčí agentury Czech invest Jany Víškové hodlá do výstavby a vybavení nového závodu na výrobu zámkových systémů pro automobily investovat nejméně 600 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková o závodu na zámkové systémy

Český Telecom opět varuje své zákazníky před podvodným voláním ze zahraničí - v tomto případě převážně ze Spojených států. Automaty náhodně obvolávají velké množství vybraných telefonních čísel v České republice. Volanému je v českém jazyce slíbena vysoká finanční výhra ve výši 10 tisíc korun - stačí jen zavolat na číslo 906 609 941. Jedná se linku se zvýšenou tarifikací - 70 korun za minutu hovoru. Nejvíce těchto podvodných volání zaznamenal Telecom v Praze, Brně a na Karlovarsku.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme