Ekonomické informace 12. 12. 2006

Během dneška bychom konečně mohli znát definitivní podobu státního rozpočtu na příští rok. Palivové dříví by mohlo zlevnit. Vláda dnes totiž projedná poslanecký návrh, který počítá s přeřazením topiva ze dřeva do snížené sazby daně z přidané hodnoty. Guvernér České národní banky podle některých ekonomů naznačil, že se banka na začátku příštího roku chystá opět zvýšit úrokové sazby. Kde bude sídlit centrála Evropského navigačního systému Galileo? O tom dnes budou jednat a možná už i rozhodovat ministři dopravy zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromada klád

Hromada klád | Foto: Jan Rosenauer

Během dneška bychom konečně mohli znát definitivní podobu státního rozpočtu na příští rok. Návrh zákona o státním rozpočtu totiž budou ve třetím čtení schvalovat poslanci a podle dosavadních vyjádření politiků má navržený rozpočet poměrně velkou naději na to, že sněmovnou projde. Základem pro schvalování zákona o rozpočtu bude stanovisko rozpočtového výboru, který už předlohu projednal a přijal zhruba 700 pozměňovacích návrhů asi za čtyři miliardy korun. Pokud dnes sněmovna rozpočet schválí a podepíše ho prezident, bude vláda v příštím roce hospodařit zřejmě s deficitem přesahujícím 91 miliard korun.

Palivové dříví by mohlo zlevnit. Vláda dnes totiž projedná poslanecký návrh, který počítá s přeřazením topiva ze dřeva do snížené sazby daně z přidané hodnoty. Jeden z předkladatelů, lidovec Libor Amrozek vysvětluje, že vysoká cena palivového dříví vede domácnosti k nákupu méně kvalitního hnědého uhlí a tím hodně trpí ovzduší. Přeřazení palivového dřeva do nižší sazby DPH by podle něj přitom státní rozpočet připravilo pouze asi o 62 milionů korun ročně.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Ambrozek: Palivové dříví by mělo zlevnit

Ministři by měli posoudit také nové podmínky pro udělování investičních pobídek a měli by se znovu vrátit k definici sociálního bydlení, podle níž má výstavba všech bytů a domů pro bydlení spadat do nižší sazby DPH.

Guvernér České národní banky podle některých ekonomů naznačil, že se banka na začátku příštího roku chystá opět zvýšit úrokové sazby. V současnosti je základní sazba 2 a půl procentní, tedy nejnižší v celé Evropě a procento pod sazbami eurozóny. Z guvernérova vyjádření také vyplynulo, že banka bude uvažovat o snížení inflačního cíle z 3 na 2 a půl nebo dokonce pouhá 2 procenta. Co takovými výroky šéf centrální banky sleduje, vysvětluje hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Co guvernér ČNB sleduje svými výroky

Kde bude sídlit centrála Evropského navigačního systému Galileo? O tom dnes budou jednat a možná už i rozhodovat ministři dopravy zemí Evropské unie. Český ministr dopravy Aleš Řebíček jede do Bruselu lobovat za to, aby to bylo v Praze. Česká republika o centrálu Galilea bojuje s dalšími jedenácti zeměmi, naše šance na úspěch ale podle ministra rozhodně nejsou malé.

Máme dostatek odborníků na satelitní technologie i řadu technických univerzit, které by mohly poskytnout potřebné odborné zázemí, a navíc u nás ještě žádná evropská organizace nesídlí. Proč o sídlo navigačního systému tolik usilujeme, vysvětluje náměstek ministra dopravy Ondřej Jašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Jašek: Proč usilujeme o sídlo navigačního systému Galileo

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme