Ekonomické informace 16. 2. 2004

Nizozemský premiér Jan Peter Balkenende dnes bude v Praze zřejmě jednat s našimi představiteli o možnosti brzkého zaměstnávání Čechů v jeho zemi. Nizozemská vláda minulý týden schválila tvrdší omezení pro pracovníky z nových členských zemí unie. Statistický úřad zveřejní prosincové výsledky průmyslové výroby. Eurostat potvrdil loňskou stagnaci v zemích eurozóny - ekonomika tam vzrostla jen o 0,4 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zedník

zedník | Foto: Oberlin College

Nejdříve o novinkách kolem omezení, která čekají naše zájemce o práci v Evropské unii. Nizozemský premiér Jan Peter Balkenende, který k nám dnes přijíždí, zřejmě bude jednat s našimi představiteli o možnosti brzkého zaměstnávání Čechů v jeho zemi. Jen před pár dny přitom schválila nizozemská vláda tvrdší omezení pro pracovníky z nových členských zemí, ačkoli ještě donedávna společně s Británií a Irskem bylo Holandsko v této otázce vstřícnější. Příslušná přechodná období se nelíbí prezidentu Hospodářské komory Jaromíru Drábkovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Přechodná období

Že jsou přechodná opatření zejména politická a mají otupit obavy lidí v původních členských státech unie, si myslí i šéf ODS Mirek Topolánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Topolánek: Přechodná období

Také předseda lidovců Miroslav Kalousek předpokládá, že přechodná opatření odráží obavy původních členských států ze zatížení jejich sociálního systému. Nicméně nevzdává se naděje.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kalousek: Přechodná období

Za pár hodin se dozvíme, jak je na tom český průmysl. Statistický úřad totiž zveřejní poslední výsledky průmyslové výroby - tedy ty za prosinec. Podle analytika Raiffeisen bank Iva Nejdla vzrostla průmyslová produkce v prosinci meziročně o 4 procenta a celý loňský rok by proto měl skončil velmi slušným růstem - 5,7 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Nejdl: Průmyslová výroba

Nicméně západoevropské hospodářství na tom loni nebylo zrovna dobře. Eurostat potvrdil loňskou stagnaci eurozóny. Ekonomika tam vzrostla jen o čtyři desetiny procenta. Může za to hlavně recese v Německu a slabá výkonnost Francie a Itálie. Letos je už snad důvod k jistému optimismu. Například David Marek ze společnosti Patria Online odhaduje, že by se tempo letošního růstu mohlo pohybovat mezi 1,5 až dvěma procenty, což by příznivě ovlivnilo i naši ekonomiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Ekonomika eurozóny

Němečtí ekonomové se ale bojí silného eura. O víkendu vyzval šéf vlivného německého institutu pro ekonomický výzkum Ifo Hans-Werner Sinn Evropskou centrální banku, aby proti euru intervenovala a nákupem dolarů snížila jeho kurz. Jinak prý hrozí zpomalení hospodářského růstu, protože evropští exportéři budou mít potíže.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme