Ekonomické informace 17. 1. 2002

Sto padesát miliard korun, které stát dostane za privatizaci plynárenství a Unipetrolu, by nemělo posílit naši měnu. Vláda schválila dohodu s centrální bankou o společném postupu proti silnému kursu koruny. Asi pětadvacet miliard složí kabinet na devizovém účtu u české národní banky. Ministerstvo financí odloží na letošek plánovanou emisí dluhopisů v cizí měně. Státní instituce mají hradit faktury ze zahraničí v eurech, které jim poskytne centrální banka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Určitou část z výnosů privatizace ale, jak řekl premiér Miloš Zeman, kabinet použije.

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Zeman: Výnosy z privatizace

Z rozpočtové rezervy poskytne vláda půl miliardy korun pro výstavbu společné automobilky Peugeot-Citroen-Toyota v Kolíně. Ústeckému kraji ministři přislíbili 15 miliard v příštích deseti letech zejména na rekultivaci krajiny po těžbě uhlí. Region ještě letos získá z této sumy 3 miliardy.

Transformace Českých drah podle vládního scénáře se odkládá. Senát zamítl návrh zákona, který předpokládal jejich rozdělení na akciovou společnost provozovatele železniční dopravy a státní Správu železniční cesty. Nepomohl ani argument ministra dopravy Jaromíra Schlinga, že zákon zlepší podnikatelské prostředí na železnici.

Přehrát

00:00 / 00:00

J.Schling: Dráhy

Všech osm předložených nabídek na privatizaci Českého Telecomu je v pořádku. Shodl se na tom koordinační výbor pro privatizaci majority v Českém Telecomu. Podle mluvčí Fondu národního majetku Jany Víškové všichni uchazeči mají tedy stále šanci zvítězit ve výběrovém řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Telecom

Průmyslová výroba stoupá. Podle údajů statistického úřadu se v listopadu zvýšila meziročně o 6,6 desetin procenta. Největší podíl na růstu má, jak řekl analytik BBG Finance Alexander Tóth, zejména odvětví zpracování ropy a výroby strojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Tóth: Průmyslová výroba

Evropská unie vyhrála spor o americké daňové úlevy. Světová obchodní organizace rozhodla, že Spojené státy poskytují neoprávněné výhody svým firmám, které tak získávají lepší postavení na trhu. Více už bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Fridrich: Daňové úlevy

Podrobněji se k tomuto sporu vrátíme v dnešním Ekonomickém magazínu u kterého se ve čtvrt na deset těším na slyšenou.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme